U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Spier-Salomons, Eva

Spier-Salomons, Eva

  • Geboren 11-01-1867 te Denekamp.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 75 jaar.
  • D.v. Levi Salomons, koopman, en Jette Jacobi.
  • Weduwe van Levie Spier, koopman.

Eva woonde aan de Brinkstraat 69 (nu nummer 61) te Denekamp. Ze kwam uit een gezin met vijftien kinderen, waarvan er meerdere jong overleden. Haar ouders kwamen uit Duitsland. Haar vader overleed in 1889 en haar moeder in 1911 te Denekamp. Eva werkte als dienstmeisje jarenlang in verschillende plaatsen onder andere in het Duitse Lengerich en Barmen, Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Amsterdam. Ze kreeg als ongehuwde moeder in 1897 zoon Levie, die bij haar moeder opgroeide.

Ze trouwde in 1906 met de weduwnaar Levie Spier en woonde met hem in Hoogeveen. Levie had al acht kinderen, samen kregen ze nog zoon Izak. Haar echtgenoot overleed in 1923 te Ruinen.

Eva kwam in 1924 samen met haar zoon Izak weer naar Denekamp, Izak vertrok twee jaar later naar Amsterdam. In september 1924 heeft ze haar zoon Levie Salomons voor de rechtbank te Almelo officieel erkend.

Ze werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork en werd op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zus Julia, haar broer Meijer en haar stiefkinderen Jakop, Barbara en Samuel met deels hun gezinnen. Haar zoons Levie en Izak met hun gezinnen overleefden de oorlog. Haar broer Isak  overleed in 1942 te Denekamp. Haar broers Philip (gehuwd met Elisabeth ten Brink), Compert (gehuwd met Senetta ten Brink), Wolf (gehuwd met Heintje Zilversmit) en Seligman (gehuwd met Bertha Kleffmann) waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn meest omgekomen. Ze was een tante van Joëla, Mozes en Eva, Alex, Aaltje en Leopold Salomons.

Joods monument en Stolperstein te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Stolpersteine Brinkstraat 61

Joods monument DenekampStolpersteine Brinkstraat 61