U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Salomons, Leopold

Salomons, Leopold

  • Geboren 09-03-1891 te Denekamp.
  • Overleden 30-09-1942 te Auschwitz, Polen – 51 jaar.
  • Z.v. Seligman Levi ‘Sally’ Salomons, koopman, en Bertha Kleffmann.

Leopold woonde met zijn vader aan de Nordhornschestraat 41 (nu Nordhornschestraat 11) te Denekamp, waar ze een handel in textiel hadden. Hij kwam uit een gezin met vijf kinderen, waarvan er drie vroeg overleden. Zijn moeder, een zus van Lisette ten Brink-Kleffmann, was al in 1920 overleden. Zijn zus Treesjen was in 1935 getrouwd en woonde in Vlagtwedde. Huishoudsters zorgden daarna voor het dagelijks leven. Zijn vader overleed in 1939.

Ook Bertha Roozendaal-Eichenwald en haar dochter Jenny hebben in 1938 nog een half jaar bij hen ingewoond, waarbij dochter Jenny het huishouden verzorgde. Jenny was al eerder dienstbode bij hen geweest. Zij zijn later naar Ootmarsum verhuisd.

Leopold gedroeg zich op het laatst als een zonderling figuur, ook qua kleding. Zo sprong hij ook nonchalant om met het dragen van de Jodenster, die hij als een strikje in elkaar gefrommeld droeg. Eind mei 1942 werd hij hiervoor door ‘het surrogaat’ opgepakt. Hij werd op 16 juli 1942 vanuit kamp Amersfoort op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz.

Holocaustslachtoffer, zijn zus Treesjen (gehuwd met Filip  Jacobson) en haar man waren ondergedoken, zij overleefden de oorlog.

Joods monument en Stolperstein te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Stolpersteine Nordhornsestraat 11

Salomons Leopold

Salomons Leopold

Stolpersteine Nordhornsestraat 11