U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Salomons-ten Brink, Senetta

Salomons-ten Brink, Senetta

  • Geboren 18-03-1853 te Denekamp.
  • Overleden 14-09-1942 te Denekamp – 89 jaar.
  • D.v. Mozes Samuël ten Brink, koopman, en Juda Kramer.
  • Weduwe van Compert Levi Salomons, koopman.

Ze woonde met haar zoon Alex en zijn gezin aan de Nordhornschestraat 70 (nu nummer 60), waar Alex een handel in manufacturen had. Nadat het gezin in februari 1942 uit hun huis was gezet, dit werd een kringhuis van de N.S.B., gingen ze wonen in het huisje van haar overleden zwager Isak Salomons aan de Brandlichterweg 35.

Senetta kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan er twee jong overleden.Haar moeder overleed in 1880 en haar vader in 1883 te Denekamp. Ze was in 1881 gehuwd met Compert Levie Salomons. Na hun huwelijk woonden ze in het Duitse Lage, waar hun vijf kinderen werden geboren. In september 1918 gingen ze met drie van hun kinderen weer naar Denekamp, waar ze woonden in dit huis aan de Nordhornschestraat. Haar kinderen Julia en Levie waren al eerder in Aurich getrouwd. Haar man overleed hier in 1925. Ook Hendruette ten Brink-Salomons, het onechtelijk kind van dochter Jettchen, werd in hun gezin grootgebracht.

Haar dochter Julia (gehuwd met Wolff) overleed in 1926 in het Duitse Aurich, dochter Jettchen overleed in 1938 te Oldenzaal. Van haar broers en zussen overleed haar zus Sara (gehuwd met Hartog Verduin) in 1910 te Amsterdam, broer Levie (vader van Alex en Mauritz) in 1914 te Ootmarsum, broer Samuel (gehuwd met Minna van der Walde) in 1922 te Denekamp en zus Regina (gehuwd met Abraham Frank) in 1938 te Arnhem.

Haar zoon Alex moest in augustus 1942 naar het werkkamp te Putten. Op 14 september 1942 maakte Senetta door verdrinking in een put een einde aan haar leven. Twee weken na deze dramatische gebeurtenis werden schoondochter Frida en haar zoon Carel weggevoerd naar kamp Westerbork. Haar zoon Levie verongelukte op 9 maart 1943 te Medemblik. Het is onduidelijk of hij hier een onderduikplek trachtte te vinden of mogelijk niet meer in staat was de vervolging het hoofd te bieden. Levie heeft zelf nooit in Denekamp gewoond.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoons Alex en Levie met hun gezinnen en haar broer Isaäk met zijn gezin. De gezinnen van haar reeds eerder overleden kinderen zijn grotendeels omgekomen. Vier kinderen van dochter Julia hebben de oorlog overleefd. De man van Senetta was een broer van Julia, Meijer en Eva Spier-Salomons, eveneens slachtoffers van de Holocaust. Zijn broers Philip (gehuwd met Elisabeth ten Brink), Wolf (gehuwd met Heintje Zilversmit) en Seligman (gehuwd met Bertha Kleffmann) waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn meest omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

De woning was in het bezit en werd bewoond door Alex Salomons, ook zijn moeder Senetta Salomons-ten Brink  woonde hier. Na de ontneming werden ze in februari 1942 uit hun huis gezet, dit werd een kringhuis van de N.S.B. Het betrof hier een winkel-woonhuis met schuur, erf en bouwland. Er volgde rechtsherstel. In 1947 kwam er een executieverkoop waarbij de woning voor het bedrag van 8.980,60 gulden werd gekocht door J.H.J. Snoeijink, koperslager en koopman, uit Denekamp, zijnde de nog openstaande hypotheek plus rente. Later werd de woning verkocht aan C. de Jong van Lier, huisarts te Denekamp.