U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Isaäk

Brink ten, Isaäk

  • Geboren 10-07-1858 te Denekamp.
  • Overleden 14-01-1943 te Auschwitz, Polen – 84 jaar.
  • Z.v. Mozes Samuël ten Brink, koopman, en Juda Kramer.
  • Weduwnaar van Hinderine van der Walde en Hannschen Kleeblatt.

Hij had een slagerij en later ook een café aan de Brinkstraat 75 (nu nummer 65) te Denekamp. Hij woonde hier samen met het gezin van zoon Mauritz.

Isaäk kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan er twee jong overleden. Zijn moeder overleed in 1880 en zijn vader in 1883 te Denekamp. Hij was in 1886 te Denekamp gehuwd met Hinderine van der Walde, ze was een zus van Minna van der Walde. Ze kregen samen twee kinderen die jong overleden. Hinderine overleed in 1888. In 1890 trouwde Isaäc met Hannschen Kleeblatt, samen kregen ze zes kinderen. Zijn vrouw Hannschen overleed kort na hun 40-jarig huwelijksfeest in 1930.

Van zijn broers en zussen overleed zijn zus Sara (gehuwd met Hartog Verduin) in 1910 te Amsterdam, broer Levie (vader van Alex en Mauritz) in 1914 te Ootmarsum, broer Samuel (gehuwd met Minna van der Walde) in 1922 te Denekamp en zus Regina (gehuwd met Abraham Frank) in 1938 te Arnhem.

Isaäk werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 samen met zoon Mauritz en zijn gezin weggevoerd naar kamp Westerbork. Hij werd op 11 januari 1943 op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn kinderen Mauritz, Julius, Julia en Zelma met deels hun gezinnen en zijn zus Senetta. Zijn dochters Rosalie (gehuwd met Josef Rosenbaum) en Adela (gehuwd met Iwan de Leeuw) en de kinderen van Julia overleefden de oorlog. Rosalie en haar zoon Walter vluchtten in 1939 naar New York, haar ondertussen ex-man Josef is omgekomen in kamp Sobibor. Adela en haar zoon Herman vertrokken na het overlijden van haar man Iwan (1951) naar Australië.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

40-jarig huwelijksfeest van Isaäk en Hannschen in 1930. Bovenste rij v.l.n.r. Rosalie ten Brink, Julia Löwenhardt-ten Brink, Mauritz ten Brink, Heinz Löwenhardt, Julius ten Brink, Zelma de Leeuw-ten Brink, Adela de Leeuw-ten Brink. Middelste rij v.l.n.r. Josef Rosenbaum, Adolf Löwenhardt, Hannschen en Isaäk, Abraham de Leeuw, Iwan de Leeuw. Onderste rij v.l.n.r. Werner Löwenhardt, Izaak en Maurits de Leeuw?, Walter Rosenbaum.

Brinkstraat_65_01

Joods monument Denekamp

Stolpersteine Brinkstraat 65