U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Julia (Juulke) geh. Löwenhardt

Brink ten, Julia (Juulke) geh. Löwenhardt

  • Geboren 20-05-1890 te Denekamp.
  • Overleden 11-10-1944 te Auschwitz, Polen – 54 jaar.
  • D.v. Isaäk ten Brink, slager, en Hannschen Kleeblatt.
  • Gehuwd rond 1912 met Adolf Löwenhardt, slager.

Ze was de oudste van de zes kinderen. Haar moeder overleed in 1930. Julia en Adolf woonden na hun huwelijk in Dortmund. Hier brachten ze in hun slagerij aan de Lindenhorster Straße 235 twee joodse slagersdynastieën uit Duitsland en Nederland samen. Ze kregen samen twee kinderen.

Ze werden in 1933 gedwongen hun goedlopende slagerij aan een ariër te verkopen en vluchtten drie jaar later met hun gezin naar Goor, sinds 1938 woonden ze aan de Berkenkamp 20 te Enschede.

Julia kwam op 9 april 1942 in kamp Westerbork terecht. Haar man Adolf en zoon Werner kwamen in augustus 1942 in het werkkamp ’t Schut te Ede. Rond 5 oktober 1942 werden zij overgebracht naar Kamp Westerbork. Op 21 april 1943 zaten Adolf en Julia op het eerste transport (XXIV/1) naar Theresiënstadt. Dit transport van 195 Duitse ‘Musterjuden’ en hun gezinnen ging vanuit kamp Westerbork eerst naar Amsterdam, waar zij voor één nacht werden vrijgelaten. In Theresiënstadt verbleven ze anderhalf jaar. Op 9 oktober 1944, op Adolf’s 61e verjaardag, werden ze op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Werner wist dankzij zijn tekentalent uit de beruchte trein te blijven. Hun zoon Heinz was ondergedoken in Almelo.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar vader Isaäk, broers Mauritz en Julius en zus Zelma met hun gezinnen. Haar kinderen Heinz en Werner overleefden de oorlog, evenals haar zussen Rosalie en Adela. Van de familie van Adolf zijn vijf broers omgekomen, meerdere broers en zussen hebben de oorlog overleefd.

Joods monument te Enschede, Stolpersteine te Dortmund en Enschede.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

ten Brink Julia

Julia en Adolf