U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Salomons, Aaltje geh. Woudstra

Salomons, Aaltje geh. Woudstra

  • Geboren 19-12-1883 te Denekamp.
  • Overleden 22-10-1943 te Auschwitz, Polen – 59 jaar.
  • D.v. Wolf Levie Salomon Salomons, koopman, en Heintje Zilversmit.
  • Gehuwd in 1907 met Herman Woudstra, fabrieksdirekteur.

Aaltje was enig kind, er waren drie kinderen kort na de geboorte overleden. Haar moeder overleed in 1931 en haar vader in 1935. Ze werkte als dienstmeisje in Almelo en Oldenzaal.

Ze woonde later met haar gezin aan de Kalanderstraat 61 te Enschede. Hier hadden ze aan de Nieuwstraat een banketbakkerij en kosjere catering: de N.V. Paaschbroodfabriek ‘Hollandia’.

Sinds juli 1941 woonde ook Minna Aaltje ten Brink uit Denekamp bij hen. Ze werkte daar in een Joods bejaardenhuis. Minna kreeg een onderduikadres aangeboden, maar besloot zich bij haar familie te voegen. Haar hele familie is omgekomen.

Aaltje kwam op 3 oktober 1943 in kamp Westerbork – ziekenhuisbarak 82. Ze werd op 19 oktober op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Haar zoon David overleed op al op 10-12-1942 in Mauthausen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon David. Haar man Herman, zoon Willy met zijn gezin en het gezin van zoon David overleefden de oorlog. Van de familie van haar man zijn drie broers en een zus omgekomen, meerdere zussen hebben de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Enschede, ook voor Minna Aaltje ten Brink.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Salomons Aaltje geh. Woudstra