U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten-Heckscher, Aaltje

Brink ten-Heckscher, Aaltje

Brink ten, Daniel Samuel

  • Geboren 11-12-1893 te Denekamp.
  • Overleden 28-02-1943 te Auschwitz, Polen – 49 jaar.
  • Z.v. Hertog ten Brink, koopman, en Henriette Rosenberg.
  • Gehuwd in 1928 met Aaltje Heckscher.

Brink ten-Heckscher, Aaltje

  • Geboren 10-04-1896 te Sleen.
  • Overleden 14-04-1943 te Sobibor, Polen – 47 jaar.
  • D.v. Meijer Hekscher, koopman, en Diena Suskind.

Brink ten, Henriette Dientje (Jettie)

  • Geboren 07-04-1929 te Denekamp.
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen – 14 jaar.

Daniel woonde met zijn gezin aan de Krabbendijk 18 te Denekamp. Hij had samen met zijn broer Louis Levie een groot poeliersbedrijf ‘de Hoonerjör’, hoofdzakelijk gericht op de export naar Duitsland.

Hij kwam uit een gezin met vier kinderen, waarvan er een kort na de geboorte overleed. Zijn moeder overleed in 1931 en zijn vader in 1936 te Denekamp. Aaltje was de oudste uit een gezin met vijf kinderen, waarvan er een jong overleed. Haar moeder kwam uit Denekamp. Aaltje en Daniel kregen samen dochter Henriette. Sinds november 1939 woonde Julchen Süskind bij hen in.

Het bedrijf betrok zijn pluimvee van boeren in de omtrek en van markten in de wijde omgeving tot aan Apeldoorn toe. Ook fokten ze in een grote loods achter de slachterij zelf slachtpluimvee, dat als kuikens werd aangekocht. Eén á twee keer per week bracht een chauffeur samen met Louis zo’n 2000 kilo geslachte kippen naar grossier Otto Wendt in Hamburg.

Daniël moest in augustus 1942 naar het werkkamp te Putten en kwam op 6 oktober in kamp Westerbork. Op 19 oktober ging hij samen met zijn broer Louis Levie op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar beiden op 28-02-1943 werden omgebracht.

Zijn vrouw Aaltje, dochter Henriëtte en Jülchen werden in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork. Aaltje en Henriette gingen op 11 mei op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Julchen ging pas op 25 januari 1944 op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze na aankomst is omgekomen.

Allen Holocaustslachtoffer, evenals zijn broer Louis. Zijn zus Rosina (gehuwd met Abraham ter Beek) overleefde met haar man de oorlog. Van de familie van Aaltje zijn haar vader Meijer en moeder Diena en haar broer Izaak met zijn gezin omgekomen. Haar zus Melia (gehuwd met Arnold Overweg) overleefde de oorlog, haar man werd omgebracht. Haar zus Bertha (gehuwd met Arnoldus van Ruijven) overleefde met haar man de oorlog. Ook Jülchen Süskind werd omgebracht.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

ten Brink Daniel

Jettie – moeder Aaltje – Julchen

Joods monument Denekamp