U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Suskind, Diena geh. Hekscher

Suskind, Diena geh. Hekscher

  • Geboren 13-11-1866 te Denekamp.
  • Overleden 02-11-1942 te Auschwitz, Polen – 75 jaar.
  • D.v. Salomon Suskind, koopman, en Betje Cohen.
  • Gehuwd in 1894 met Meijer Hekscher, koopman.

Diena was de achtste uit een gezin met tien kinderen, waarvan er twee jong overleden. Hun vader overleed in 1899 en hun moeder in 1916 te Denekamp.

Ze woonde met haar gezin aan de Menso Altingstraat in Sleen, waar ze een winkel in stoffen, kleding en dergelijke hadden. In 1930 nam zoon Izaak de zaak over en verhuisden Diena en haar man naar de Oranjestraat 15 in Assen.

Hun dochter Aaltje was gehuwd met Daniel Samuel ten Brink en woonde in Denekamp.

Diena en haar man kwamen rond 5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze werden op 30 oktober op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Izaak kwam op op 18 juni 1943 in kamp Westerbork. Op 28 januari 1944 ging hij op transport naar achtereenvolgens de kampen Auschwitz, Sachsenhausen en Flossenburg. Hij overleed op 31-03-1945 in het Extern Kommando Mühldorf, een bijkamp van het concentratiekamp Dachau.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en kinderen Aaltje en Izaak met hun gezinnen. Haar broers Samson en Abraham met hun gezinnen en broer en zus Hartog en Saartjen. Haar kinderen Melia en Bertha overleefden de oorlog. Haar dochter Melia was in 1942 in kamp Westerbork met Leonard Overweg getrouwd. Hij overleed in 1944 in het concentratiekamp Auschwitz.

Joods monument aan de Oranjestraat en Stolpersteine te Assen.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Assen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Suskind Diena geh. Hekscher