U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Süskind, Rosetta Julie (Julchen)

Süskind, Rosetta Julie (Julchen)

  • Geboren 02-12-1930 te Neuenhaus, Duitsland.
  • Overleden 28-01-1944 te Auschwitz, Polen – 13 jaar.
  • D.v. Julius Süskind, koopman, en Emilje Jacobs.

Haar ouders en broer woonden aan de Alkenstiege 7 te Nordhorn. Nadat haar vader in 1930 langdurig in een Heilanstalt werd opgenomen, vertrokken haar moeder en broer naar grootvader Samson Suskind aan de Bahnhofstrasse 30 (nu Veldhausener Strasse 43) te Neuenhaus. Hier werd Julchen geboren.

Na de Kristallnacht werd ze in 1938 samen met broer Siegfried naar familie in Denekamp gebracht. Julchen woonde daar bij het gezin van Daniel ten Brink aan de Krabbendijk 18 en broer Siegfried bij Izaak Suskind aan de Nordhornschestraat 36.

Julchen werd samen met het gezin van Daniel ten Brink op 17 november 1942 weggevoerd, evenals haar broer Siegfried. Zij kwam op 18 november in kamp Westerbork aan en werd pas op 25 januari 1944 op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz.

Holocaustslachtoffer, evenals haar ouders. Zij waren vanuit Nordhorn naar de broer van haar vader in Neuenhaus vertrokken en werden daar in 1942 weggevoerd. Ze werden in 1945 in Neuenhaus doodverklaard. Haar broer Siegfried was tijdens het transport van een rijdende vrachtwagen gesprongen en overleefde de oorlog.

Joods monument te Denekamp en Neuenhaus.

In Neuenhaus is de Rosette-Julie-Süskind-Strasse naar haar vernoemd.

Stolperstein te Denekamp en Nordhorn. 

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Suskind RosettaSuskind RosettaJoods monument Denekamp