U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Louis Levie

Brink ten, Louis Levie

  • Geboren 23-08-1898 te Denekamp.
  • Overleden 28-02-1943 te Auschwitz, Polen – 44 jaar.
  • Z.v. Hertog ten Brink, koopman, en Henriette Rosenberg.
  • Ondertrouwd met Helene Sara Elkus.

Louis woonde aan de Krabbendijk 18 (nu Achterom 1) te Denekamp. Hij had samen met zijn broer Danië een groot poeliersbedrijf ‘de Hoonerjör’, hoofdzakelijk gericht op de export naar Duitsland. Sinds november 1939 woonde Julchen Süskind bij hen in.

Hij was de jongste uit een gezin met vier kinderen, waarvan er één kort na de geboorte overleed. Zijn moeder overleed in 1931 en zijn vader in 1936 te Denekamp. Sinds november 1939 woonde Julchen Süskind bij hen in.

Het bedrijf betrok zijn pluimvee van boeren in de omtrek en van markten in de wijde omgeving tot aan Apeldoorn toe. Ook fokten ze in een grote loods achter de slachterij zelf slachtpluimvee, dat als kuikens werd aangekocht. Eén á twee keer per week bracht een chauffeur samen met Louis zo’n 2000 kilo geslachte kippen naar grossier Otto Wendt in Hamburg. Zo waren ze ook in Hamburg tijdens de ‘Reichskristallnacht’ , waar ze hebben gezien hoe de Joden werden mishandeld en hun huizen werden geplunderd en vernield. Louis werd door bekenden vaak gewaarschuwd voor het gevaar. Ook werd hem een onderduikadres aangeboden, maar hij wilde of durfde niet.

Louis  was verloofd met Helene Sara Elkus en was op 22 augustus 1942 met haar in ondertrouw gegaan.

Hij moest op 27 augustus 1942 naar het werkkamp te Ruurlo en kwam op 3-5 oktober in kamp Westerbork. Op 19 oktober ging hij samen met zijn broer Daniël op transport naar het concentratiekamp Auschwitz , waar beiden op 28-02-1943 werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals Helene Sara en zijn broer Daniel met zijn gezin. Zijn zus Rosina (gehuwd met Abraham ter Beek) overleefde met haar man de oorlog.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

De woning aan de Krabbendijk 18 was in het bezit van Daniel en Louis ten Brink. Na de ontneming werd deze woning op 18 augustus 1944 voor het bedrag van 3500 gulden verkocht aan J.A. Pierik. Het betrof hier een huis met schuur en bouwland. Er volgde rechtsherstel.

ten Louis Louis

Helene en Louis