U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Aarninkhof, Geziena Geertruida (Zr. Symphorosa)

Aarninkhof, Geziena Geertruida (Zr. Symphorosa)

  • Geboren 24-11-1911 te Hasselo, gemeente Weerselo.
  • Overleden 20-01-1945 te Muntok-Bangka, Indië – 33 jaar.
  • D.v. Johannes Aarninkhof, landbouwer, en Geziena Susanna Helthuis.

Geziena werd geboren te Hasselo nr. 196 als vijfde in een gezin met twaalf kinderen. Haar vader overleed in 1934.

Ze trad evenals haar zus Susanna Maria (Zr. Ludana) in 1935 toe tot de orde der Franciscanessen te Denekamp. Ze vertrokken in juli 1939 als missiezuster in de medische zorg naar de missiepost te Pringsewu op Zuid-Sumatra.

Ze kwam na de capitulatie met de andere zusters in een Japans interneringskamp te Tandjungkarang en in januari 1943 in een kamp bij Palembang. In november 1944 werden ze overgeplaatst naar een kamp te Muntok op het eiland Bangka, waar Geziena aan alle ontberingen bezweek. De andere acht zusters werden overgebracht naar het kamp Belalau in de buurt van Loeboek Linggai. Hier overleden nog Zr. Adelia Gras en Zr. Arnolde Wouters.

Haar zus Zr. Ludana Aarninkhof overleefde de kampen en werd in het kamp Belalau in de buurt van Loeboek Linggau op 15 augustus 1945 bevrijd. Evenals de overige zusters van de Franciscanessen Zr. Edelgardis Hannink, Zr. Veronie ter Bekke, Zr. Engelmunda van Orten, Zr. Adeline Hermelink en Zr. Winiberta Kuipers. Ze waren op dat moment in een miserabele lichamelijke conditie.

Begraven: Nederlands ereveld Leuwigajah te Cimahi bij Bandung, vak VI nr. 17.

Nationaal Indisch monument te Den Haag.

aarninkhof-1945-1

aarninkhof-zr-symphorosa-1945-ereveld-cimahi