U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Gras, Elisabeth Maria (Zr. Adelia)

Gras, Elisabeth Maria (Zr. Adelia)

  • Geboren 02-10-1901 te Steggerda.
  • Overleden 29-04-1945 te Loeboek Linggau, Indië – 43 jaar.
  • D.v. Reinerus Gras, veehouder, en Anna Maria ten Berge.

Elisabeth trad in 1921 toe tot de orde der Franciscanessen te Denekamp, evenals in 1923 haar jongste zus Nicola. Elisabeth vertrok in 1933 als missiezuster naar de missiepost te Pringsewu op Zuid-Sumatra. Hun oudere halfzus Kornelia trad al eerder toe tot het klooster, ook zij werd missiezuster in Indonesië.

Ze kwam uit een gezin met tien kinderen, waarvan vier kinderen uit een eerder huwelijk van haar moeder. Haar moeder overleed in 1927.

Elisabeth kwam na de capitualtie met de andere zusters in een Japans interneringskamp  te Tandjungkarang en in januari 1943 in een kamp bij Palembang. In november 1944  werden ze overgeplaatst naar een kamp te Muntok op het eiland Bangka, waar Zr. Symphorosa Aarninkhof overleed. Ze werden daarna overgebracht naar het kamp Belalau in de buurt van Loeboek Linggai. Daar is ze kort voor de bevrijding aan alle ontberingen bezweken, evenals later Zr. Arnolde Wouters.

De overige zusters van de Franciscanessen, Zr. Edelgardis Hannink, Zr. Veronie ter Bekke, Zr. Engelmunda van Orten, Zr. Adeline Hermelink, Zr. Ludana Aarninkhof en Zr. Winiberta Kuipers  werden op 15 augustus 1945 bevrijd. Ze waren op dat moment in een miserabele lichamelijke conditie.  

Begraven te Belalau op Zuid-Sumatra.

Nationaal Indisch monument te Den Haag.

Gras ElisabethGras ElisabethGras Elisabeth