- Geboren 22-12-1907 te Nordhorn, Duitsland.
- Overleden 25-01-1943 te Auschwitz, Polen – 35 jaar.
- Z.v. Salomon Roozendaal, koopman, en Bertha Eichenwald.
Ernst woonde sinds januari 1939 met zijn moeder en zus in Ootmarsum. Eerst aan de Grotestraat 52 en later aan de Molenstraat 318 (nu Molenstraat 59).
Hij was de oudste van de drie kinderen en groeide op aan de Hagenstrasse 19 te Nordhorn. Zijn vader was in 1918 overleden. Ernst vluchtte in juli 1938 samen met zijn moeder en zus naar Denekamp. Hier woonde hij een half jaar bij Motje Salomons aan de Brinkstraat 33, waar hij hielp in zijn textielhandel. Zijn moeder en zus woonden toen bij Seligman Levi Salomons. Zijn zus Hendrina was ondergedoken in Gronau.
Ernst was koopman en handelde ook in Ootmarsum in textiel. Toen hij in de gaten kreeg dat het wel eens mis kon gaan met de Joden in Ootmarsum, gaf hij zijn geldbuidel in bewaring bij zijn buurman en liet hij zich op 18 september 1941 voor verpleging opnemen in het Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat 106 te Apeldoorn. De verpleegkosten bedroegen 795,- per jaar. De burgemeester van Ootmarsum vroeg de Israëlitische Gemeente van Oldenzaal om een bijdrage in deze kosten aangezien de familie Roozendaal als onvermogend gold en niet de middelen had een aanmerkelijk deel van de verpleegkosten te betalen.
Op 22 januari 1943 werden vanuit het Apeldoorsche Bos ruim 1000 mensen weggevoerd, waaronder Ernst. Op zondag 24 januari kwamen ze aan in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. Niemand heeft dit transport overleefd.
Holocaustslachtoffer, evenals zijn moeder en zus Jenny. Zijn zus Hendrina (gehuwd met Schreiber) overleefde de oorlog. De goedbewaarde geldbuidel van Ernst werd na de oorlog aan haar gegeven.
Joods monument en Stolpersteine te Nordhorn en Ootmarsum.
Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn.
Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.