U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Roozendaal, Jenny

Roozendaal, Jenny

  • Geboren 24-01-1909 te Nordhorn, Duitsland.
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 34 jaar.
  • D.v. Salomon Roozendaal, koopman, en Bertha Eichenwald.

Jenny woonde sinds september 1939 bij haar moeder en broer in Ootmarsum. Eerst aan de Grotestraat 52 en later aan de Molenstraat 318 (nu Molenstraat 59). Van november 1939 tot april 1940 was ze dienstmeisje bij Maurits ten Brink in Almelo.  

Ze groeide op aan de Hagenstrasse 19 te Nordhorn. Haar vader was in 1918 overleden. Jenny vluchtte in juli 1938 samen met haar moeder en broer naar Denekamp. Ze woonde een half jaar met haar moeder bij Seligman Levi Salomons aan de Nordhornschestraat 41, waar ze de huishouding deed. Haar broer Ernst woonde een half jaar bij Motje Salomons. Haar zus Hendrina was ondergedoken in Gronau.

Vanaf november 1932 werkte ze ook al een jaar als huishoudster bij de familie Salomons te Denekamp. Daarna werkte ze van november 1933 tot januari 1937 in Alkmaar, waarna ze weer naar Nordhorn vertrok. Toen haar moeder met Ernst naar Ootmarsum verhuisde, vertrok Jenny als dienstbode naar Losser. Een half jaar later kwam ook zij naar Ootmarsum.

Jenny werd op 30 maart 1943 samen met haar moeder en zeven andere Joodse inwoners van Ootmarsum naar kamp Westerbork weggevoerd. Ze werd samen met haar moeder op 6 april op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar moeder Bertha en broer Ernst. Haar zus Hendrina (gehuwd met Schreiber) overleefde de oorlog. 

Joods monument te Ootmarsum en Stolpersteine te Nordhorn en Ootmarsum.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Roozendaal-Eichenwald

O57 Roozendaal Jenny_01Roozendaal-Eichenwald Stolpersteine Nordhorn