U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Roozendaal-Eichenwald, Bertha

Roozendaal-Eichenwald, Bertha

  • Geboren 22-03-1880 te Horstmar, Duitsland.
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 63 jaar.
  • D.v. Hertz Eichenwald en Julin Steinmann.
  • Weduwe van Salomon Roozendaal.

Bertha woonde sinds januari 1939 met twee van haar kinderen in Ootmarsum. Eerst aan de Grotestraat 52 en later aan de Molenstraat 318 (nu Molenstraat 59).

Ze was in 1907 met de in Denekamp geboren Salomon Roozendaal getrouwd. Ze woonden daar met hun drie kinderen aan de Hagenstrasse 19 te Nordhorn. Ze werd reeds in 1912 weduwe. Ze had evenals haar kinderen de Nederlandse nationaliteit. Door handel in afvalproducten kon ze moeizaam de kost verdienen. Ze vluchtte in juli 1938 met zoon Ernst en dochter Jenny naar Denekamp. Bertha en Jenny woonden daar een half jaar bij Seligman Levi Salomons aan de Nordhornschestraat 41, waar Jenny eerder als huishoudster werkte. Zoon Ernst woonde bij Motje Salomons aan de Brinkstraat 33, waar hij hielp in zijn textielhandel. Haar jongste dochter Hendrina was ondergedoken in Gronau.

Bertha werd op 30 maart 1943 samen met dochter Jenny en zeven andere Joodse inwoners van Ootmarsum naar kamp Westerbork weggevoerd. Ze werd samen met dochter Jenny op 6 april op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Ernst ging vanuit het Apeldoornsche Bos naar kamp Auschwitz, waar hij werd vergast.

Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Ernst en Jenny. Haar jongste dochter Hendrina (gehuwd met Schreiber) overleefde de oorlog. Over de familie Eichenwald is verder weinig bekend.

Joods monument en Stolpersteine te Nordhorn en Ootmarsum.

De Roozendaalstrasse te Nordhorn werd naar de familie benoemd.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Roozendaal-Eichenwald

Roozendaal JennyRoozendaal-Eichenwald Stolpersteine Nordhorn