U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Lida Carla

Brink ten, Lida Carla

Brink ten, Julius

 • Geboren 23-06-1898 te Denekamp.
 • Overleden 10-10-1941 te Mauthausen, Oostenrijk – 43 jaar.
 • Z.v. Isaäk ten Brink, slager, en Hannschen Kleeblatt.
 • Gehuwd in 1935 met Hendruette Karoline Salomons.

Brink ten-Salomons, Hendruette Karoline (Hennie)

 • Geboren 30-05-1911 te Schüttorf, Duitsland.
 • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 31 jaar.
 • D.v. Jettchen Salomons.

Brink ten, Johanna (Hannie)

 • Geboren 22-07-1936 te Denekamp.
 • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 6 jaar.

Brink ten, Lida Carla

 • Geboren 29-10-1940 te Denekamp.
 • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 2 jaar.

Julius was veehandelaar. Hij woonde met zijn gezin aan de Ootmarsumschestraat 13 te Denekamp, waar ze een winkel in zuivel- en vleeswaren hadden.

Hij kwam uit een gezin met zes kinderen. Zijn moeder overleed in 1930. Hennie was een buitenechtelijk kind van Jettchen Salomons uit Denekamp en een kleindochter van Senetta Salomons-ten Brink. Hennie werd grootgebracht in hun gezin. Haar moeder overleed in 1938 te Oldenzaal, zij bleef ongehuwd. Mogelijk was ze toen huishoudster bij Joseph Meijer.

Julius behoorde tot de drie Denekampers van de Mauthausengroep, die zich in de nacht van 13 op 14 september 1941 in Enschede moesten melden in verband met represaillemaatregelen. Ruim een maand later kwam het bericht dat hij in Mauthausen was overleden. De kennisgeving ‘Todfallsaufnahme’, die broer Mauritz op 21 oktober ontving, is één van de weinige documenten die bewaard zijn gebleven. Diens vader of weduwe moest dan de volgende  morgen bij den Ortskommandant te Enschede verschijnen, om daar een verklaring te ondertekenen, dat hij een natuurlijke dood was gestorven en om zijn kleren in ontvangst te nemen. In Enschede nam Sig Menko, voorzitter van de Joodse Raad, ook namens hun de doodsberichten uit Mauthausen in ontvangst. Diens vrouw Emmy bezorgde de vreselijke tijdingen daarna bij de nabestaanden.

Hennie en de kinderen werden in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork. Ze werden op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Allen Holocaustslachtoffer, evenals zijn vader Isaäk, zijn broer Mauritz en zussen Julia en Zelma met hun gezinnen. Zijn zussen Rosalie (gehuwd met Josef Rosenbaum) en Adela (gehuwd met Iwan de Leeuw) overleefden de oorlog. Rosalie was met haar zoon al voor de oorlog naar Amerika gevlucht. Adela is later met haar zoon naar Australië vertrokken.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Stolpersteine Ootmarsumsestraat 13Ten Brink Julius

Ten Brink Julius

Ten Brink JuliusJoods monument Denekamp