U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Zilversmit-Terhoch, Rosalin

Zilversmit-Terhoch, Rosalin

Zilversmit, Heimann Mozes

  • Geboren 16-01-1842 te Diepenheim.
  • Overleden 04-02-1917 Soest, Duitsland.
  • Z.v. Mozes Zilversmit, koopman, en Aaltje Muller.
  • Gehuwd rond 1880.

Zilversmit-Terhoch, Rosalin

  • Geboren 06-11-1854 te Drensteinfurt, Duitsland.
  • Overleden 13-04-1910 Soest, Duitsland.
  • D.v. Benjamin Terhoch en Fina Spiegel.

Heimann was de oudste uit een gezin van negen kinderen te Diepenheim. Zijn vader kwam van oorsprong uit Losser, waar ze later ook gingen wonen. Hier overleed zijn moeder op tragische wijze. Zij verdronk in 1860 te Losser bij een ritueel bad in de Dinkel, waarbij ook haar schoonzus verdronk. In 1862 hertrouwde zijn vader met Rica de Beer, waarna het gezin in Vlagtwedde ging wonen.

Heiman was slager en woonde met zijn vrouw en zes zoons van juni 1892 tot december 1893 in Denekamp. Hiervoor woonden ze in het Duitse Metelen en Drensteinfurt. Hij vertrok daarna met zijn gezin naar het Duitse Soest-Westfalen, waar zijn dochter Adele werd geboren. Hier woonden ze aan de Leckgadumstrasse 35. Na het overlijden van Rosalin trouwde Heimann met de weduwe Klara Lemmlein, zij overleed door ziekte in 1941 te Soest.

Zijn zoons David, Alex, Max, Siegfried en Mozes met deels hun gezinnen werden slachtoffer van de Holocaust. Dochter Adele heeft overleefd. Ze was met haar man Hermann Cohnheim naar België gevlucht, waar haar man werd opgepakt. Hij overleed in Auschwitz, Adele vluchtte daarna naar Shanghai. Hun zoon Bruno vertrok in juni 1939 met zijn gezin naar Panama en overleefde zo de oorlog. 

Ze staan deels vermeld in het Gedenkboek: ‘Opfer der Verfolgung der Juden unter der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft in Deutschland 1933-1945’. Bovendien zijn er getuigenissen op de site van Yad Vashem, hier afgegeven door een nichtje van Rosalie.

* Ondertussen blijkt uit onderzoek in Soest dat de getuigenissen van hun nichtje niet allemaal kloppen. Heimann, Rosalin en hun zoon Bruno waren geen slachtoffers van de Holocaust, Rosalin overleed in 1910 en Heimann in 1917 te Soest. Zoon Bruno heeft de oorlog overleefd.

D146 Zilversmit Heimann_02

(Duitse versie)

Leckgadumstrasse 35 te Soest

Leckgadumstrasse 35 te Soest