U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Vos, Johannes Franciscus Josephus

Vos, Johannes Franciscus Josephus

  • Geboren 30-03-1902 te Rossum, Weerselo.
  •  Overleden 22-01-1944 te Natzweiler-Struthof, Frankrijk – 41 jaar.
  • Z. v. Andreas Vos, herbergier, en Euphemia Maria Weernink.
  • Gehuwd in 1930 met Susanna Josephine Looman.

Jan was caféhouder, manufacturier, koster en verzetslid. Hij woonde met zijn vrouw en zes kinderen in Rossum. Hij was zelf de jongste uit een gezin met zes kinderen. Zijn vader overleed in 1925 en zijn moeder in 1935.

Hij was actief bij het opvangen en voorthelpen van de uit Duitse kampen ontvluchte meest Franse krijgsgevangenen. Deze route liep veelal door Twente. Jan hielp bij de opvang in Rossum en hielp hen aan kleding, zodat ze er als gewone burgers uitzagen.

In december 1942 werd hij ’s nachts van zijn bed gelicht en via gevangenissen in Oldenzaal, Arnhem, kamp Vught en kamp Amersfoort overgebracht naar het concentratiekamp Natzweiler-Struthof  in de Vogezen. Dit was een ‘Nacht en Nebelkamp’, waar mensen spoorloos moesten verdwijnen en één van de ergste concentratiekampen. Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen met uiteenlopende politieke achtergronden gevangengezeten, waarvan 280 de oorlog niet overleefd hebben.

Herdacht op het familiegraf R.K. Begraafplaats te Rossum, vak 4 nr. 53.

Postuum onderscheiden met de hoogste Franse ridderorde: ‘Het Legioen van Eer’.

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

provinciaal_verzetsmonument_markelo-Weerselo_Boomkamp_Brinkgreve_Dijk van_Roetgerink-Schoonman_Vos_Welman_Wolbers     W52 Vos Johannes_02

Vos Johannes

vos-1-advertentie