U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Vos, Johannes Franciscus Josephus

Vos, Johannes Franciscus Josephus

  • Geboren 30-03-1902 te Rossum, Weerselo.
  •  Overleden 22-01-1944 te Natzweiler-Struthof, Frankrijk – 41 jaar.
  • Z.v. Andreas Vos, herbergier, en Euphemia Maria Weernink.
  • Gehuwd in 1930 met Suzanna Josephine Looman.

Jan was caféhouder, manufacturier, koster en verzetslid. Hij woonde met zijn vrouw en zes kinderen in Rossum. Hij was zelf de jongste uit een gezin met zes kinderen. Zijn vader overleed in 1925 en zijn moeder in 1935. Ze woonden eerst op het Kerkplein te Rossum. In 1940 werd er een nieuwe woning annex café en winkel gebouwd aan de Father Raatgerstraat 1 te Rossum.

Hij was actief bij het opvangen en voorthelpen van de uit Duitse kampen ontvluchte meest Franse krijgsgevangenen. Deze route liep veelal door Twente. Jan hielp bij de opvang in Rossum en hielp hen aan kleding, zodat ze er als gewone burgers uitzagen.

Op 18 december 1942 werd hij ’s nachts van zijn bed gelicht door een beruchte S.D.-rechercheur uit Arnhem. Jan kwam via gevangenissen in Oldenzaal en Arnhem op 20 april in kamp Vught. Op 1 juli 1943 werd hij overgebracht naar kamp Amersfoort en op 11 juli doorgestuurd naar het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Dit was een ‘Nacht en Nebelkamp’, waar mensen spoorloos moesten verdwijnen en één van de ergste concentratiekampen. Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen met uiteenlopende politieke achtergronden gevangengezeten, waarvan 280 de oorlog niet overleefd hebben.

Nadat ze eerst op laakbare wijze in de stellige overtuiging waren gebracht op een spoedig te verwachten behouden terugkeer, kregen zij van een medegevangene het diep ontstellende nieuws dat Jan in januari 1944 al was overleden. Via het Rode Kruis kreeg Susan later zijn ringen terug.

Herdacht op het familiegraf R.K. Begraafplaats te Rossum, vak 4 nr. 53.

Monument en Nederlandse plaquette op de Herdenkingsmuur te Natzweiler-Struthof.

Oorlogsmonument te Rossum en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

Postuum onderscheiden met de hoogste Franse ridderorde: ‘Het Legioen van Eer’.

In 2021 is op de nieuwbouw, waar vroeger zijn woning en winkel stond, de Jan Vosstraat naar hem vernoemd.

Op 2 april 2022 werd hier voor hem een Stolperstein geplaatst.

 

   

  W52 Vos Johannes_02