U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Berger, Albert

Berger, Albert

  • Geboren 03-05-1919 te Bonn, Duitsland.
  • Overleden 21-02-1944 te Auschwitz-Monowitz, Polen – 24 jaar.
  • Z.v. Salomon Berger, veehandelaar, en Elisabeth Berger.

Albert kwam begin oktober 1939 vanuit Almelo naar Weerselo (adres onbekend) en vertrok half november 1939 naar ‘De Korenbloem’ te Deventer. Hij woonde na een verblijf in Assen vanaf september 1941 aan de Veldbeekweg 5 te Boekelo. Hij was een Palestina-pionier van de Deventer Vereniging.

Hij werd geboren te Bonn maar woonde later in Siegburg. Albert was de jongste van de drie zoons. Zijn vader overleed in 1932. Albert vertrok in de zomer van 1938 naar Flensburg om zich aan te sluiten bij de pioniersvereniging Gut Jägerslust. Na de Reichskristallnacht zat hij tot eind december 1938 in het concentratiekamp Sachsenhausen. Na zijn vrijlating kwam hij in januari 1939 vanuit Bielefeld via de vliegschool Teuge naar Nederland.

Albert kwam op 3 oktober 1942 in kamp Westerbork. Hij wachtte hier op zijn ‘Albersheimverklaring’ van de emigratiedienst. Een medische verklaring, op grond waarvan men kon aantonen lichamelijk geschikt te zijn voor het pionierswerk. Dit lukte toen al niet meer. Op 14 september 1943 werd hij alsnog vanuit kamp Westerbork naar het Extern kommando Auschwitz III-Monowitz getransporteerd. Hier werden de gevangenen tewerkgesteld in het enorme Buna-fabriekcomplex van het Duitse chemieconcern IG Farben.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn moeder. Zijn broers Adolf en Herman overleefden de oorlog, zij waren al eerder naar Palestina vertrokken.

Joods monument en oorlogsmonument te Enschede.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Meijerstein Herbert

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo

(Engelse versie)    (Duitse versie)

W6 Berger Albert_01