U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Horsthuis, Henricus Lambertus Maria

Horsthuis, Henricus Lambertus Maria

  • Geboren 28-12-1892 te Oldenzaal.
  • Overleden 14-09-1946 te Oldenzaal.
  • Z.v. Bernardus Gerardus Horsthuis, hoofd der school, en Martina Geertruida Heinink.
  • Gehuwd met Hendrika Gerharda Bruêns.

Hij werd geboren in een groot gezin aan de Raadhuisstraat 2 te Oldenzaal. Zijn vader overleed in 1927. Harry werd evenals zijn vader onderwijzer, ook haalde hij de hoofdakte en de aktes Frans, Duits en Engels. Na het behalen van zijn hoofdakte werkte hij enige jaren in Oldenzaal en werd in 1916 hoofd der school in Langeveen. Daar woonde hij in die jaren op kamers. In 1922 verhuisde hij naar Ootmarsum, waar hij een nieuwe baan aan de MULO aanvaard had. In die jaren leerde hij Riek Bruêns kennen, met wie hij in april 1927 in het huwelijk trad.

Samen vertrokken ze begin mei naar Indië, waar in 1928 hun zoon Bert werd geboren. Harry werkte daar als leraar Nederlands en Engels in Fort de Kock en Padangsidempuan op Sumatra. Vanaf 1938 was hij hoofd der MULO-school in Malang op Java.

Beiden kwamen tijdens de Japanse bezetting in concentratiekampen, waar Riek in het burgerkamp 10 te Banjabiroe overleed. Harry keerde eind april 1946 terug naar Oldenzaal, hij leed ernstig aan hongeroedeem en tbc waaraan hij in september 1946 overleed. Zoon Bert kwam bij een oom en tante.

Een maand na zijn overlijden stierf door ziekte ook zijn broer Theo, pastoor in ’s Heerenberg. Zijn moeder maakte zijn terugkomst niet meer mee, zij overleed in november 1945.

Begraven: R.K. Begraafplaats Oldenzaal.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

Horsthuis Henricus