U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Bruêns, Hendrika Gerharda (Riek) geh. Horsthuis

Bruêns, Hendrika Gerharda (Riek) geh. Horsthuis

  • Geboren te 05-06-1895 te Doesburg.
  • Overleden 02-06-1945 te Banjoebiroe, Indië – 49 jaar.
  • D.v. Albertus Christianus Franciscus Bruêns, banketbakker, en Johanna Gerritsen.
  • Gehuwd in 1927 met Henricus Lambertus Maria Horsthuis, schooldirecteur.

De weduwe Bruêns-Gerritsen woonde sinds september 1912 met meerdere van haar kinderen op A 277 (Keupinkspad) te Ootmarsum. Haar man was reeds in 1906 overleden. Haar dochter Elisabeth overleed hier in 1918. Riek was een tante van oorlogsslachtoffer Jacques Verbeeten, die korte tijd bij hen heeft gewoond.

Ze trouwde in april 1927 met Harry Horsthuis, eerder hoofd der school in Langeveen en later werkzaam aan de MULO in Ootmarsum. Zowel in de familie Bruêns als in de familie Horsthuis werkten er meerdere in het onderwijs. Haar broer Albertus was al voor 1917 als onderwijzer naar Indië gegaan.

Riek en haar man vertrokken ze begin mei naar Indië, waar in 1928 hun zoon Bert werd geboren. Harry werkte daar als leraar Nederlands en Engels in Fort de Kock en Padangsidem-puan op Sumatra. In august 1932 woonden ze nog acht maanden met hun zoon bij haar zussen, die toen aan de Steenstraat 33 te Oldenzaal woonden. Haar moeder was net een jaar eerder overleden. Vanaf 1938 was Harry hoofd der MULO-school in Malang op Java.

Allen kwamen tijdens de Japanse bezetting in concentratiekampen, waar Riek in het burgerkamp 10 te Banjabiroe overleed. Haar man Harry Horsthuis keerde met hun zoon terug naar Oldenzaal, maar hij leed ernstig aan hongeroedeem en tbc waaraan hij in 1946 overleed. Zoon Bert kwam bij een oom en tante.

Begraven: Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang, vak II nr. 281. 

Nationaal Indisch monument te Den Haag. 

O17 Bruens Henrika_01

O17 Bruens Henrika_03