U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Suskind, Hartog

Suskind, Hartog

  • Geboren 15-12-1869 te Denekamp.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 72 jaar.
  • Z.v. Salomon Suskind, koopman, en Betje Cohen.

Hartog woonde met zijn zus Saartjen aan de Brink 10 te Denekamp, waar ze een snoepwinkeltje en een vishandel hadden. Hartog ging vrijdags rond met zijn viskar en Saartjen beheerde de snoepwinkel.

Ze waren de jongsten uit een gezin met tien kinderen, waarvan er twee jong overleden. Hun vader overleed in 1899 en hun moeder in 1916 te Denekamp.

Hartog en Saartjen werden in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork. Ze werden op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zus Saartjen, zijn broers Samson en Abraham en zijn zus Diena met deels hun gezinnen. Twee dochters van Diena hebben de oorlog overleefd. Van zus Jetje zijn twee kinderen omgekomen, haar oudste zoon Salomon heeft de oorlog overleefd. Hun broer Hermannus ‘Mannie’ (vader van Izaäk Salomon en Bertha Aaltje) overleed in 1935 te Denekamp. Zus Maria overleed in 1908 te Denekamp en zus Jetje (gehuwd met Levie Drievoet) overleed in 1917 te Den Haag.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

De woning aan de Brink 10 was in het bezit van Hartog en Saartjen Suskind. Na de onteigening werd deze woning op 31 maart 1944 voor het bedrag van 3.900 gulden verkocht aan mej. C.M.J. Albrink. Het betrof hier een huis met erf. Er volgde rechtsherstel. In 1957 kwam er namens de erfgenamen een openbare veiling, waarbij de woning voor 8.140 gulden werd gekocht door G.H. Mulders, koopman, uit Denekamp.

 

Rechts het winkeltje

Stolpersteine Spittendijk 6

Joods monument Denekamp

Stolpersteine Spittendijk 6