U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Langkamp, Johan

Langkamp, Johan

  • Geboren 27-03-1908 te Wierden.
  • Overleden 29-03-1945 te Wierden – 37 jaar.
  • Z.v. Jan Langkamp, landbouwer, en Jenneken Lubbers.
  • Gehuwd in 1930 met Hendrika Harmina Tempelman.

Johan dook in 1944 samen met enkele andere verzetsmensen onder bij de familie Bruns in Groot Agelo. Hij was monteur bij de IJsselcentrale en lid van de Zwolse verzetsgroep ‘De Groene’. Hij kwam in contact met de familie Bruns in Groot Agelo toen deze een kabel moesten aanleggen – en zo lang mogelijk saboteerden – voor de grote mast in Groot Agelo. Hij verliet dit adres om dichter bij zijn vrouw en drie zoons in Zwolle een ander adres te zoeken.

Johan werd al vrij snel gearresteerd en samen met anderen naar de gevangenis in Almelo gebracht. De volgende ochtend werd de groep in twee vrachtauto’s geladen. Aan de Almelosestraat te Wierden stopten de wagens, tien mannen moesten uitstappen en werden onder het oog van de tien overgebleven mannen uit Zwolle gefusilleerd. Bij de ‘Grimberg’ aan de Rijssensestraat werd opnieuw gestopt, daar werden de overige tien gevangenen, waaronder ook Johan, na een kort commando door de S.D.-ers doodgeschoten.

Hij was de jongste uit een gezin met negen kinderen. Zijn vader overleed in 1941, zijn moeder overleed een half jaar na Johan.

Begraven: Gem. Begraafplaats Kranenburg te Zwolle, vak A nr. 12.

Postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis. 

Oorlogsmonument te Wierden en een herdenkingszuil op de plek van de executie.

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

* Zoon Eef van de familie Bruns is tijdens de oorlog in Engden omgekomen.

 

 

D84 Langkamp Johan_01

D84 Langkamp Johan_02

langkamp-1