U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Bruns, Everhardus Theodorus Allephonsius

Bruns, Everhardus Theodorus Allephonsius

  • Geboren 01-04-1913 te Groot Agelo.
  • Overleden 09-04-1945 te Bentheim, Duitsland – 32 jaar.
  • Z.v. Antonius Bruns, landbouwer, en Johanna Susanna Mensink .

Hij werd geboren in een groot gezin op erve Bosman (Nijenkampsweg) te Groot Agelo. Kerkelijk behoorden ze tot de parochie Ootmarsum. Zijn moeder overleed toen hij drie jaar oud was. Zijn vader hertrouwde met Femia Gesina Tijink, waarna nog vijf kinderen werden geboren.

In mei 1938 vertrok Eef als boerenknecht naar het Duitse Engden. In september 1939 kwam hij weer thuis in Agelo om een maand later naar de Losserschestraat 235 in Enschede te vertrekken. In oktobert 1940 werd hij tewerkgesteld bij de firma Tigler en Hanselle te Nordhorn. Later werkte hij weer bij boer Heinrich ter Horst in Engden.

Diens buurman Frermann die een Poolse gevangene in dienst had gehad, werd door de Pool bedreigd omdat hij zijn fiets niet aan hem af wilde staan. Daarop riep hij de hulp van onder andere Everhard in. Bij een daaropvolgende schermutseling werd Everhard door een kogel getroffen. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen in het Katherinen-krankenhaus te Bentheim.

Ook de Poolse ex-gevangene raakte gewond. Na zijn herstel nam hij alsnog wraak op de boer. Boer Frermann werd door hem en enkele handlangers dusdanig mishandeld dat hij aan de gevolgen daarvan overleed.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Ootmarsum, herbegraven op het Nationaal Ereveld te Loenen, vak A nr. 1118.

Oorlogsmonument te Ootmarsum.

* In zijn ouderlijk huis waren tijdens de oorlog verschillende mensen ondergedoken, waaronder de omgekomen verzetsman Johan Langkamp.

Monument Ootmarsum

Bruns Everhardus