- Geboren 24-03-1858 te Emden, Duitsland.
- Overleden 12-02-1943 te Auschwitz, Polen – 84 jaar.
- D.v. Jacob Magnus van der Walde, koopman, en Henriette Hirsch van Cleef.
- Weduwe van Samuel ten Brink, koopman.
Ze woonde bij zoon Jacob en zijn gezin aan de Brinkstraat 32 (nu nummer 38) te Denekamp. Het huis met de Davidster in de stoep. Jacob was veehandelaar.
Minna werd geboren te Emden, ze was de jongste uit een gezin met vijf kinderen. Haar zus Hinderine was gehuwd met Isaäk ten Brink. Haar ouders overleden in 1892 te Emden.
Ze was in 1882 getrouwd met Samuel ten Brink. Samen kregen ze elf kinderen, waaronder twee tweelingen. Adolf en Herman waren tweelingbroers. Vijf kinderen zijn jong overleden. Haar man overleed in 1922 te Denekamp. Haar zoon Herman was op 14-jarige leeftijd naar het Duitse Bramsche vertrokken. Hij trouwde daar in 1914 met Sophie Lehman en had twee kinderen. Ze woonden later in Osnabrück. In 1935 verhuisden ze naar Goor. Dochter Hendrine (gehuwd met Jozef ten Brink uit Nieuw-Amsterdam) woonde in Emmen en had ook twee kinderen.
Minna werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 samen met het gezin van Jacob vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork.. Ze werd op 9 februari 1943 op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.
Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Jacob, Adolf, Julia en Sophie met hun gezinnen. Haar kinderen Herman en Hendrine waren op tijd ondergedoken en overleefden met deels hun gezinnen de oorlog. Herman’s dochter Rosalie Ruth was verpleegster in de Joodse inrichting het Apeldoornsche Bos. Zij bezorgde hen een onderduikplek in Apeldoorn, maar wilde zelf haar patiënten niet in de steek laten. Ze is tijdens de grote razzia opgepakt en in kamp Auschwitz omgekomen. Hendrine’s zoon Levie waarschuwde zijn ouders vanuit kamp Westerbork dat ze moesten onderduiken. Zijn ouders en broer zijn toen ondergedoken in de molen Zeldenrust te Zuidbarge en overleefden de oorlog. Levie is omgekomen in kamp Auschwitz.
Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.
Gedenksteen op de Joodse begraafplaats te Emden.
Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.