Canadees Militair Hospitaal in Maria ad Fondes te Ootmarsum
Na de bevrijding van Ootmarsum op 4 april 1945 werd in het klooster Maria ad Fontes door de Canadezen een militair hospitaal ingericht.
In dit hospitaal zijn nog zeven Canadese, drie Engelse, één Poolse, één Belgische en één onbekende geallieerde piloot overleden en op de Kuiperberg te Ootmarsum begraven. Eén Canadees lag begraven in de berm aan de Oostwal te Ootmarsum.
De Canadese militairen Boucha, Camolese, Fallon, Ferguson, Hodder, MacLaren, McMillan en Warpula zijn op 10 april 1946 overgebracht naar de Canadese Begraafplaats te Holten. Waar de onbekende piloot is gebleven is onbekend.
De drie Engelse militairen Anderson, Bannon, en Dye, de Poolse militair Lampert en de Belgische militair Devignez zijn in maart 1947 overgebracht naar de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos te Nijmegen.
Ook zijn hier drie zwaargewonde burgerslachtoffers van elders overleden, te weten Harm Smit uit Vlagtwedde en Pleuntje Wesselius uit Wonseradeel. Haar broer Lieuwe werd doorgestuurd naar Nijmegen waar hij alsnog overleed.
En er zijn hier vier gewonde Duitse militairen overleden. Zij zijn tijdelijk begraven op de Kuiperberg en in 1947 overgebracht naar de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn in Limburg.
- Anderson, Cyril Watson
- Bannon, Patrick
- Boucha, Henry Wilfred
- Camolese, Frank
- Devignez, Denis Raymond
- Dye, William Frederick Leslie
- Fallon, Francis Michael
- Ferguson, Gerald Edward
- Hodder, Murray Albert
- Lampert, Leon
- MacLaren, John Archibald
- McMillan, Allan Robert
- Warpula, Eugene Allan
- Onbekende Britse of Amerikaanse piloot