U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Ootmarsum » Smit, Harm

Smit, Harm

  • Geboren 08-04-1926 te Vlagtwedde.
  • Overleden 16-04-1945 te Ootmarsum – 19 jaar.
  • Z.v. Aldert Smit, kruidenier, en Berendina Kenter.

Harm was kruidenier te Veelerveen bij Vlagtwedde. Hij was de oudste uit een gezin met twee kinderen. Hij was lid van de B.S. en de Dienst Luchtbescherming. Toen zijn woonplaats nog niet bevrijd was, vertrok hij naar het al bevrijde Vlagtwedde. Hier hielp hij de Poolse militairen bij de bevrijding rondom Vlagtwedde. Als kruidenier wist hij niet alleen overal de weg, maar ook waar de Duitse stellingen waren.

Op zondag 15 april was hij met Poolse militairen op weg om Poldert van Duitse militairen te zuiveren. Op een zandweg troffen ze drie Duitsers. Terwijl deze ter overgave hun handen omhoogstaken, wierp één van hen nog een steelhandgranaat naar de Polen. Die gingen op tijd in dekking, maar Harm kreeg de volle laag en raakte zwaargewond.

Hij werd overgebracht naar het Canadees Militair Hospitaal te Ootmarsum, waar hij de volgende dag overleed.

Harm werd door leden van de B.S. met militaire eer begraven. Burgemeester Baron Schimmelpenninck van der Oye bedankte hem namens Hare Majesteit de Koningin voor de moed en de plichtsbetrachting, waarmee overledene het offer van zijn leven had gebracht voor de bevrijding van het vaderland. Hij stelde Harm Smit tot voorbeeld aan alle aanwezigen voor de moeilijke tijden, die nog konden komen.

Begraven: N.H. Begraafplaats te Ootmarsum, op 23 mei 1945 herbegraven te Vriescheloo, rij 7 nr. 12.

Postuum onderscheiden met het Poolse Oorlogskruis.

O61 Smit Harm_02

 

O61 Smit Harm_01sO61 Smit Harm_03

O61 Smit Harm_04