U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Zwarts, Hessel

Zwarts, Hessel

  • Geboren 24-04-1918 te Doesburg.
  • Overleden 19-10-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 26 jaar.
  • Z.v. Auke Zwarts, fabrieksarbeider, en Elisabeth Hermans.
  • Verloofd met onbekend.

Het gezin woonde aan de Eekmaatstraat 83 te Glanerbrug. Hessel was de oudste van de drie kinderen. Hessel werkte net als zijn vader bij spinnerij Rolinck in Duitsland.

Hij had zich, evenals de broers Hulsbeek, aangesloten bij de verzetsgroep van kapelaan de Hosson van de St. Jacobuskerk te Enschede. Deze richtte een knokploeg op die opereerde onder de naam ‘Prins Bernard’. Hessel werd op 13 oktober 1944 gearresteerd. De vriendin van één van de leden kreeg een relatie met een Nederlandse S.D.-er en verraadde de groep. De gearresteerde kapelaan de Hosson werd op 31-10-1944 in Gronau doodgeschoten.

Hessel werd samen met Jannes Hulsbeek op 19 oktober op het vliegveld gefusilleerd en begraven. Eind oktober 1944 werd de familie medegedeeld dat Hessel door een ongeval was omgekomen. Pas drie jaar later in oktober 1947 werd het stoffelijk overschot van Hessel – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D. chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Begraven: Begraafplaats Doodenzorg te Glanerbrug, herbegraven op het Nationaal Ereveld te Loenen, vak B, nr. 327

Verzetsmonument te Enschede en Stolperstein te Glanerbrug.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Zwarts Hessel

Zwarts Hessel

Zwarts HesselZwarts HesselZwarts herbegrafenis