U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Wolff-Maschke, Hedwig

Wolff-Maschke, Hedwig

  • Geboren 20-01-1873 te Wielle, Duitsland.
  • Overleden 27-09-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 71 jaar.
  • D.v. onbekend
  • Weduwe van Sally Wolff.

Ze woonde aan de Bentrotstraat 7a te Enschede. Ze was getrouwd met Sally Wolff, geboren in Liebemühl. Samen kregen ze zoon Erwin, geboren in 1904 te Kielau. Ze kwamen uit het gedeelte van Duitsland dat vóór de oorlog tot Duitsland behoorde en nu tot Polen. Ze kwamen eind februari 1939 vanuit het Duitse Hohenstein naar Enschede. Op dit adres aan de Bentrotstraat woonde de familie Krzerni-Wolff uit Kielau, familie van haar man. Hij overleed op 09-03-1940 te Enschede.

Hedwig was ondergedoken bij de familie Groot Bramel aan de Rietmolenstraat te Enschede. Bij een huiszoeking door de S.D. werden daar op 25 september 1944 twee Joodse vrouwen gevonden, waaronder Hedwig. Ze werden overgebracht naar het vliegveld Twente waar ze, samen met vier andere Joodse onderduikers, op 27 september werden gefusilleerd en begraven.

Pas drie jaar later in oktober 1947 werd haar stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D. chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Haar zoon Erwin kwam op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 23 oktober op transport en overleed op 31-08-1944 ergens in Midden-Europa.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon Erwin. De familie Krzerni-Wolff heeft gedeeltelijk de oorlog overleefd.

Begraven: Nederlands Israëlitische Begraafplaats te Enschede, vak A, rij 5 nr.1

Joods monument en Stolpersteine te Enschede.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Wolff-Maschke Hedwig

Joodse herbegrafenis