U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Wolff-Maschke, Hedwig

Wolff-Maschke, Hedwig

  • Geboren 20-01-1873 te Wielle, Duitsland.
  • Overleden 27-09-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 71 jaar.
  • D.v. onbekend
  • Weduwe van Sally Wolff.

Ze woonde aan de Bentrotstraat 7a te Enschede. Ze was in 1901 getrouwd met Sally Wolff, geboren in Liebemühl. Samen kregen ze zoon Erwin, geboren in 1904 te Kielau. Ze kwamen uit het gedeelte van Duitsland dat vóór de oorlog tot Duitsland behoorde en nu tot Polen. Ze kwamen eind februari 1939 vanuit het Duitse Hohenstein naar Enschede. Op dit adres aan de Bentrotstraat woonde de familie Krzesni-Wolff uit Kielau, familie van haar man. Hij overleed op 09-03-1940 te Enschede.

Hedwig dook in 1943 onder bij de familie Groot Bramel aan de Rietmolenstraat 35 te Enschede. Hier was al eerder de familie van Zuiden ondergedoken. Bij een overval door de S.D. werden ze daar op 25 september 1944 gevonden. Vader en zoon van Zuiden werden bij een vluchtpoging doodgeschoten.   

Hedwig en Rika van Zuiden-ten Brink werden overgebracht naar het politiebureau te Enschede en op 27 september naar de S.D. te Enschede. Dezelfde avond werden ze, samen met vier anderen, naar het vliegveld Twente gebracht. Hier werden ze ter plekke gefusilleerd en in een bomkrater begraven.

Pas drie jaar later in oktober 1947 werd haar stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden. De familie Krzesni ontving haar trouwring.

Haar zoon Erwin kwam op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 23 oktober op transport en is op 31-08-1944 ergens in Midden-Europa omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon Erwin. De familie Krzesni-Wolff heeft deels de oorlog overleefd.

Begraven: Nederlands Israëlitische Begraafplaats te Enschede, vak A, rij 5 nr.1

Joods monument en Stolpersteine te Enschede.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Wolff-Maschke Hedwig

Joodse herbegrafenis