U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Welman, Bernardus Gerardus

Welman, Bernardus Gerardus

  • Geboren 18-10-1920 te Weerselo.
  • Overleden 03-04-1945 te Almelo – 24 jaar.
  • Z.v. Jan Welman, smid, en Johanna Geertruida Loohuis.

Bernard werd geboren te Weerselo nr. 45 in een gezin met zeven kinderen. Hij was bakker en verzetslid bij de B.S.

Een in het Dulderbroek bij Haarhuis ondergedoken gedeserteerde Duitse soldaat wilde zich, nadat de Duitsers vertrokken waren, overgeven aan de geallieerden. Dit werd door Herman Lenfert-Vollenbroek op 2 april – de dag van de bevrijding – in Weerselo gemeld. Mogelijk betrof het hier de bij Scholten-Mölman ondergedoken Oberfeldwebel Willi Decker. Bernard Welman ging met Herman mee om de soldaat op te halen. Bernard had hierbij een geweer op de schouder en de witte band van de B.S. om zijn arm. Fietsend op de weg van Weerselo naar Borne kwam hen een Duitse jeep tegemoet. Er werd meteen op hen geschoten en Bernard stortte gewond neer. Herman wist onder een regen van kogels te ontkomen.

Bernard werd gevangengenomen, in de auto gesleurd en meegenomen naar Almelo waar hij aan de S.D. werd overgegeven. Daar hadden ze nauwelijks tijd voor hem want ze waren druk bezig de Dienststelle te ontruimen. Midden in de nacht werd Bernard door S.D.-ers meegenomen naar de Ootmarsumsestraat in Almelo. Hier werd hij de volgende morgen bij de garage van Konink dood gevonden met een schotwond in zijn rechterslaap.

Er zijn wat vraagtekens rond zijn overlijdensdatum. Op de grafsteen staat 3 april, maar op de overlijdensakte staat 4 april als datum van overlijden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Weerselo.

Oorlogsmonument te Weerselo en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

Ontving postuum het Herinneringsinsigne van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Welman Bernardus

W53 Welman Bernardus_03