U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Vagevuur, Christianus Wilhelmus

Vagevuur, Christianus Wilhelmus

  • Geboren 11-05-1919 te Enschede.
  • Overleden 22-11-1944 te Gammelke, gemeente Weerselo – 25 jaar.
  • Z.v. Cornelis Vagevuur, arbeider, en Willemina Christina Celiena Husken. 
  • Verloofd met J. Oosterwijk.

Chris woonde aan de Steenweg 7 te Enschede en was wever. Hij was ondergedoken in Gammelke. Hij kwam uit een gezin met negen kinderen. Zijn moeder overleed in 1939, waarna zijn vader hertrouwde met de weduwe Aleida Maria Kuipers-Hanterink.

Hij was aangesloten bij de Katholieke verzetsgroep van kapelaan Piet van den Brink te Enschede. Deze groep regelde onderdak voor onderduikers. Ze hebben zo’n 500 onderduikers geholpen. Ook waren ze actief bij de hulp aan Franse krijgsgevangenen.

Dergelijke verzetsactiviteiten bleven bij de bezetter niet onopgemerkt. Chris stond op de lijst der gezochten.

Op advies van zijn toenmalige Commandant dook hij onder. Hij zat op verschillende plekken ondergedoken. In november 1944 bij de familie Arkink op boerderij Escher te Gammelke. Hij werd bij een huiszoeking ontdekt en tijdens zijn vluchtpoging door een beruchte landwachter neergeschoten, waarna hij overleed. De dader werd hiervoor later veroordeeld.

Zijn uitvaart werd geleid door kapelaan Piet van den Brink.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede.

Traditiegetrouw wordt er op 1 april (bevrijding van Enschede) door de Vriendenkring van het Voormalige Verzet 1940-1945 een krans gelegd op het graf van één der verzetsleden. Op 1 april 1983 werd er een krans op zijn graf gelegd. Hierbij werd Chris postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Monument in het Volkspark te Enschede.

 

W50 Vagevuur Christianus_01

vagevuur-1944-advertentie-x