U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Spitz, David

Spitz, David

  • Geboren 15-04-1918 te Hilversum.
  • Overleden 30-09-1942 in Midden-Europa – 24 jaar.
  • Z.v. Elias Spitz, diamantklover, en Rachel Konijn.
  • Gehuwd in 1942 met Marcella de Vries.

Hij kwam via Voorst in mei 1938 als boerenknecht bij de familie ten Kate te Deurningen nr. 17.

David was een Palestina-pionier van de Deventer Vereniging. In maart 1939 vertrok hij naar zijn vader te Amsterdam, zijn moeder was al in 1921 overleden. Hij werkte daar als tuinman op de Vondelhof in Amsterdam. In november 1939 werden hier 70 jongeren ondergebracht via de Stichting voor Immigratie en Opleiding van Kinderen in Palestina, de ‘jeugd-alijah’. Dit waren Joodse kinderen uit Nazi-Duitsland die hier als vluchteling terecht waren gekomen.

Hij trouwde in maart 1942 met Marcella de Vries en woonde met haar in Wilp nr. H 71, gemeente Voorst.

Ze werden op hun vlucht naar het zuiden opgepakt en kwamen in kamp Mechelen terecht.  Ze werden op 1 september 1942 naar het concentratie-kamp Auschwitz gedeporteerd, waar Marcella kort na aankomst werd omgebracht.

Mogelijk behoorde David tot de Koselgroep. De trein stopte soms bij Kosel, 80 kilometer voor Auschwitz-Birkenau. Alle jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar werden er dan uitgehaald en in dwangarbeiderskampen tewerkgesteld. De genoemde overlijdensdatum is een fictieve. Als de sterfdatum niet precies duidelijk was, werd na de oorlog gekozen voor de laatste dag van de maand waarin nog iets van de overledene vernomen was.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn vader, stiefmoeder Lena Hoofiën en zijn broers Abraham en Jacobus. Zijn broers Isaac en Frederik overleefden de oorlog en vertrokken later naar Israël.

Monument op de Joodse Begraafplaats te Zutphen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo