U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Schaafs, Jacobus Johannes (Pastoor)

Schaafs, Jacobus Johannes (Pastoor)

  • Geboren 19-05-1881 te Aalten.
  • Overleden 26-07-1946 te Enschede – 65 jaar.
  • Z.v. Johannes Theodorus Schaafs, touwslager, en Janna Hendrika Eijting.

Jacobus was kapelaan in Deurningen van begin 1915 tot 1925. Hij was in 1908 tot priester gewijd. Hij was eerder kapelaan in Geesteren en Mijdrecht. Na Deurningen werd hij benoemd tot pastoor in Kockengen. Hij was de oudste uit een gezin met vier kinderen, waarvan er twee jong overleden. Zijn moeder overleed in 1916 en zijn vader in 1941.

Vanaf 1937 was hij werkzaam als pastoor in de parochie H. Maria Geboorte te Losser. Tijdens de oorlog liet hij op ondubbelzinnige wijze zijn afkeer van het nationaal-socialisme blijken. Ook op de preekstoel nam hij stelling tegen de nazi’s en N.S.B.-ers, hij werd twee keer gearresteerd na anti-Duitse uitlatingen in zijn preken. De eerste arrestatie in juni 1942 werd veroorzaakt doordat de pastoor had geweigerd om voor de twee zoons van een N.S.B.-er, die als soldaten in het Duitse leger in Rusland waren gesneuveld, een begrafenismis te lezen. Hiervoor kwam hij zes weken in de gevangenis van Arnhem. Bij zijn vrijlating kreeg de pastoor het verbod mee, om op de preekstoel over politiek, of tegen de Duitsers te preken.

Daar hield hij zich niet aan. In januari 1943 werd hij dan ook opnieuw gearresteerd en kwam hij op 8 januari 1943 in kamp Amersfoort en een week later in kamp Vught, waar hij in de barak van Philips werkte. Hij werd op 24 mei 1944 doorgestuurd naar het concentratiekamp Dachau. Hier waren zeer veel geestelijken opgesloten. Ruim 1000 van hen vonden de dood.

Kamp Dachau wordt door de Amerikanen bevrijd op 29 april 1945. Pastoor Schaafs werd nog net voor de dood weggehaald. Hij keerde op 31 mei 1945 terug naar Losser, waar hij feestelijk werd onthaald. De ontberingen tijdens zijn gevangenschap hadden echter te veel van hem gevergd. Hij overleed op 26 juni 1946.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Losser.

Schaafs pastoor