U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Roetgerink, Hendrikus Franciscus

Roetgerink, Hendrikus Franciscus

  • Geboren 10-10-1915 te Hasselo, gemeente Weerselo.
  • Overleden 25-11-1944 op Het Hesseler, gemeente Weerselo – 29 jaar.
  • Z.v. Gerrit Jan Roetgerink De Preak‘, timmerman, en Maria Tanke.

Hendrik werd geboren op erve ‘De Preak’ te Hasselo nr. 59 als jongste van de acht kinderen. Zijn vader overleed in 1917 en zijn moeder in 1927. Hendrik was landbouwer en verzetslid.

Hij werd samen met Jan Boomkamp en Piet van Dijk door de Duitsers gefusilleerd als vergeldingsactie voor het niet kunnen traceren van een geallieerde parachutist. Ook zijn broer Jan was in gijzeling genomen. De executie werd een paar dagen uitgesteld. Jan kwam vrij en Piet van Dijk sr. werd toen in gijzeling genomen.

In de buurtschap ‘het Hesseler’ was op 19 november 1945 tegen het middaguur een parachutist geland. Omdat hij de Duitse bezetter wist te ontkomen, werden diezelfde dag ter plaatse zes mensen in gijzeling genomen, waaronder Hendrik. Toen de piloot onvindbaar bleef, nam de bezetter wraak en werd ’s avonds nog, naast het gemeentehuis van Borne, de 23-jarige Bornse jongen Jan Vonk doodgeschoten. Bijna een week later, toen de ‘vermiste vlieger’ nog niet terecht was, maakten de Duitsers hun dreigementen waar en werden ze vlak bij dit monument doodgeschoten.

Begraven: Gem. Begraafplaats te Borne, vak M nr. 295.

Monument ‘De Preak’ op Het Hesseler. 

Centraal monument te Borne en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

De H.F. Roetgerinklaan te Borne is in 2016 naar hem vernoemd.

*De vermiste piloot werd 46 jaar later getraceerd als Jimmy Taylor, voormalig Spitfirepiloot uit Leeds. Hij moest die dag zijn toestel vanwege een motordefect verlaten. Hij werd vijf dagen later in Rhenen gevangen genomen en overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland. Hij heeft de oorlog overleefd.

 

 

roetgerink-1944-2

W42 Roetgerink Hendrik_02