U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Prinz, Leonhard

Prinz, Leonhard

  • Geboren 25-12-1919 te Allenstein, Duitsland.
  • Overleden 31-05-1945 te Bergen-Belsen, Duitsland *
  • Z.v. Ernst Prinz, koopman, en Rahel Blumenthal.

Leonhard kwam in januari 1939 als landbouwersleerling bij de familie Snuverink te Hasselo nr. 54, gemeente Weerselo. In februari 1940 vertrok hij naar G 82 Brummen en kort daarop naar Deventer. 

Hij kwam in januari 1939 vanuit Bielefeld via de vliegschool Teuge in Nederland. Hij was een Palestina-pionier van de Deventer Vereniging. Na Hasselo en Brummen woonde hij daar in het Beth Chaloets huis aan de Papenstraat. Dit huis werd beheerd door de Deventer Vereniging tot vakopleiding voor Palestina-pioniers. 

In september 1942 werd om zijn opsporing verzocht, hij was dus blijkbaar ondergedoken. Het is niet bekend wanneer hij in kamp Westerbork is gekomen, maar op 6 november 1942 werd hij vanuit Westerbork op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Hij werd op 15 maart 1944 naar het concentratiekamp Bergen-Belsen getransporteerd.

* Hij blijkt de oorlog te hebben overleefd. Volgens de ‘Holocaust Survivors and Victims Database’ is hij bevrijd uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zijn moeder overleed in juni 1942, waarschijnlijk in Allenstein. Meer is er over de familie nog niet bekend.

Monument ‘De Korenbloem’ aan de Papenstraat te Deventer.

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo

(Engelse versie)    (Duitse versie)

W39 Prinz Leonhard_01

Prinz Leonhard