U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Nijkrake, Geziena Theresia

Nijkrake, Geziena Theresia

  • Geboren 09-11-1920 te Deurningen.
  • Overleden 07-06-1945 te Oldenzaal – 24 jaar.
  • D.v. Johannes Hendrikus Nijkrake, onderwijzer, en Geziena Hanna Engberink.

Sien werd geboren te Deurningen nr. 46 als een van de jongsten uit een gezin met vijftien kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Haar vader was onderwijzer op de lagere school te Deurningen. Hij overleed in 1937. Sien volgde vanaf augustus 1936 gedurende drie jaar een opleiding tot onderwijzeres aan de kweekschool te Echt. Vanaf mei 1941 werkte ze als dienstbode op de pastorie te Oosterbeek, waar Hermanus Bruggeman uit Oldenzaal pastoor was.

In 1944 waren daar in het parochiehuis de Fraters van Utrecht uit het Eusebiushuis te Arnhem als evacuees ondergebracht, waaronder frater Apollonius van Tongeren. Toen ook Oosterbeek bij de slag om Arnhem in de vuurlinie kwam te liggen werden velen vanaf september 1944 op een modelboerderij van de familie Kröller Muller te Harskamp ondergebracht. Hieronder ook het personeel van de pastorie en de fraters. Daar leerden Sien en frater van Tongeren zich beter kennen en werden verliefd. Naar aanleiding hiervan heeft frater van Tongeren op 6 juni 1945 de orde verlaten.

Tijdens een familiebezoek in verband met de bruiloft van haar broer, is ze één dag later op 7 juni 1945 op de hoek van de Hengelosestraat en de Tulpstraat te Oldenzaal dodelijk verongelukt toen ze tussen een colonne Engelse wagens door probeerde over te steken. Haar moeder overleed een jaar later.

 Begraven: R.K. Begraafplaats te Deurningen, graf geruimd.

Haar broer Hendrik was pater (pater Alphonsus) bij de Assumptionisten in Kasteel Stapelen te Boxtel. Hij was, samen met o.a. een zoon van dokter Wortelboer, betrokken bij de hulp aan geallieerde piloten. Beiden vertrokken later als missionaris naar Brazilië.

 In 2019 verscheen het boek ‘De oorlogsdagboeken van frater Apollonius’ van Geert van Tongeren.

Nijkrake Geziena

W36a Nijkrake Geziena_01Nijkrake Geziena