U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Nijhuis, Gerardus Bernardus

Nijhuis, Gerardus Bernardus

  • Geboren 06-08-1902 te Dulder, Weerselo.
  • Overleden 30-07-1949 te Enschede – 46 jaar.
  • Z.v. Albertus Nijhuis, landbouwer, en Johanna Geertruida Engelbertink.
  • Gehuwd in 1928 met Hermanna Hendrika Alphonsia Prinsen.

Gerard werd geboren te Dulder nr. 156. Hij kwam uit een gezin met vijf kinderen. Na zijn huwelijk woonde hij eerst in Lonneker en sinds juli 1930 aan de Lageweg 6 te Enschede. Hij was timmerman en metselaar en had een bedrijf aan huis. Hij was vader van zeven kinderen.

Hij werd in het najaar van 1944 tijdens een razzia opgepakt en als dwangarbeider naar een plaats net over de grens gestuurd. Het lukte hem om te vluchten, waarna hij onderdook bij zijn ouders in Dulder.

Op de dag van de bevrijding ging hij samen met de knecht Gerard Bekhuis op de fiets naar Oldenzaal. Op de Lemseler Esch ter hoogte van de Boerrigterweg troffen ze de B.S.-ers Gerard Wolbers en Jan Nijhuis (Roosboer). Op dat moment kwam er een auto met vluchtende Duitsers langs, er werd meteen op hen geschoten. Jan Nijhuis heeft nog teruggeschoten maar werd daarna zelf geraakt. Hij vluchtte gewond naar een boerderij. Gerard Bekhuis rolde bliksemsnel in een sloot. Gerard Wolbers werd door zijn keel geschoten en was op slag dood.

Gerard Nijhuis raakte zwaargewond door een zogenaamde dumdumkogel. Nadat de kogel zijn arm was binnengedrongen explodeerde deze en veroorzaakte een enorme wond bij zijn longen. Hij werd voor dood van de straat gehaald en naar het ziekenhuis in Oldenzaal gebracht. Een bloedtransfusie van een Canadees redde voorlopig zijn leven. Hij verbleef nog lange tijd in het ziekenhuis en mocht pas in augustus weer naar huis. Hij werd nooit meer de oude en is uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede.

W36 Nijhuis Gerhardus_02

W36 Nijhuis Gerhardus_01

Nijhuis Gerhardus