U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Moser, Kurt Erich

Moser, Kurt Erich

  • Geboren 03-06-1920 te Wuppertal-Elberfeld, Duitsland.
  • Overleden 31-03-1944 te Auschwitz, Polen – 23 jaar.
  • Z.v. Salomon Moser, koopman, en Jenny Heidt.
  • Gehuwd in 1942 met Ruth Sara Liemann.

Kurt Erich kwam in september 1941 als landbouwersknecht bij de familie Sanderman op het erve Leuvelt te Hasselo nr. 5, gemeente Weerselo. Hier woonde eerder Erich Marcuse.

Hij was de tweede uit een gezin met drie kinderen. Hij kwam in november 1938 vanuit Turijn naar Nederland.Hij was een Palestina-pionier uit het agrarische opleidingscentrum de Wieringermeer. Hier verbleef ook zijn oudere broer Hans. Na de sluiting van het werkdorp kwamen beiden bij de Deventer Vereniging, evenals zijn latere vrouw Ruth. Kort daarna kwam Kurt Erich in Hasselo.

Hij trouwde op 11-08-1942 te Weerselo met de zwangere Ruth Sara Liemann uit Berlijn. Zijn ouders konden geen toestemming geven, aangezien ze toen al onvindbaar waren. Bij beschikking van Justitie Almelo werd dispensatie van afkondiging en wachttijd verleend. Getuigen bij het huwelijk waren vader en zoon Sanderman. Na hun huwelijk vertrokken beiden naar Amsterdam, waar in december 1942 hun zoon Rudi Max (Reuven) werd geboren.

Kurt Erich werd opgepakt in Amsterdam en kwam op 26 augustus 1943 in kamp Westerbork – strafkamp 67. Hij werd op 31 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Zijn overlijdensakte werd in 1951 opgemaakt in Weerselo. Zijn vrouw wist met hun zoon te ontkomen en dook onder in Velp, waar hun zoon Kurt Erich jr. in 1944 werd geboren. Zoon Reuven werd als baby van 9 maanden via de ondergrondse ondergebracht bij Cornelis en Isabella Pouwer-Ganzevoort in Arnhem. Na de oorlog werd hij door zijn moeder opgehaald. Dit was voor hem en zijn pleegouders een traumatische gebeurtenis. Zijn moeder hertrouwde kort na de oorlog, Reuven werd later als ‘moeilijke’ baby achtergelaten bij zijn oom Yochanan (Hans) en later door hem geadopteerd.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn ouders. Zijn vrouw, de kinderen Rudi Max en Kurt Erich jr. en zijn broer Hans en zus Eva overleefden de oorlog. Zijn broer Hans overleefde Bergen-Belsen en vertrok later naar Israël, Zijn zus Eva was met het laatste kindertransport naar Engeland vertrokken. Zijn oudste zoon Reuven groeide op in het gezin van zijn oom Hans, hij heeft in januari 2018 Weerselo bezocht.

Monument voor de slachtoffers van het naziregime te Wuppertal.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Erve Leuvelt

Erve Leuvelt

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo