U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Middel, Katrienus Roelof

Middel, Katrienus Roelof

  • Geboren 15-02-1919 te Nieuw-Amsterdam, Emmen.
  • Overleden 27-02-1942 op de Javazee aan boord Hr. Ms. De Ruyter – 23 jaar.
  • Z.v. Jan Middel, winkelier, en Annechien Middel.

Het gezin woonde met hun vijf kinderen van maart 1930 tot september 1930 te Klein Driene nr. 63, gemeente Weerselo. Daarna vertrokken ze naar Lonneker en een jaar later naar de Twekkelerweg 229 te Hengelo. Katrienus was één van de jongsten uit het gezin met tien kinderen, waarvan er twee jong overleden. Zijn moeder overleed in 1939. Haar zus Roelfina Harmina Middel was getrouwd met oorlogsslachtoffer Geert Bok. Katrienus was een broer van oorlogsslachtoffer Jacob Middel.

Katrienus vertrok in mei 1937 naar Vlissingen voor zijn opleiding tot matroos en eind januari 1938 naar Den Helder. In augustus 1938 ging hij naar het marineveldkamp ‘De Mok’ op Texel. Hij is in juni 1939 naar Indië vertrokken. 

Koninklijke Marine: Matroos I.

Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee als vlaggenschip van Schout-bij-Nacht Karel Doorman, die aan het hoofd stond van een internationaal eskader. Hierbij werden de Nederlandse kruisers Java en De Ruyter getorpedeerd. In totaal kwamen 345 bemanningsleden van De Ruyter om het leven, waaronder Katrienus.

Het schip werd hun zeemansgraf. 

Karel Doorman monument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya. 

Nationaal Indisch monument te Den Haag.

Herdenkingsmonument te Hengelo.

W67 Middel Katrienus_02

Katrienus met nichtje Miep

Katrienus met nichtje Miep