U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Mazeland, Marinus Theodorus

Mazeland, Marinus Theodorus

  • Geboren 21-07-1925 te Oldenzaal.
  • Overleden 06-03-1945 te Oldenzaal – 19 jaar.
  • Z.v. Wilhelmus Johannes Mazeland, fabrieksarbeider, en Johanna Maria Tithof.

Marinus woonde aan de Noordwal 56 te Oldenzaal. Hij was elektromonteur bij Radio Sloot aan de Deurningerstraat. Hij was de derde uit een gezin met negen kinderen.

Toen in het begin van de oorlog de Nederlanders hun radio moesten inleveren, zorgde Sloot er met zijn medewerkers voor dat in het illegale circuit toch radio’s beschikbaar bleven en gerepareerd konden worden. Ook werden zenders gebouwd om naar Engeland te kunnen zenden. Toen dit te gevaarlijk werd, zijn ze ermee gestopt. De Duitsers wisten van de technische kennis van Marinus en dwongen hem om voor de Wehrmacht verbindingen aan te leggen. Hij moest dit onder andere doen in de door de Duitsers gevorderde pastorie van de Plechelmusparochie. Het werken voor de vijand stond hem erg tegen en hij besloot op een geschikt moment onder te duiken.

In de buurt van Saasveld aan de Postweg vond hij eind 1942 bij de familie Scheurink een onderduikadres. Hij raakte zwaargewond na een experiment met een lichtbom (fosforbom) aan de Saterslostraat te Gammelke. Met drie vrienden werd door het aanleggen van een hooispoor een lont gemaakt naar de bom toe. Door deze aan te steken werd getracht de bom te laten ontploffen. Dit lukte niet, maar bij het naderen van de bom ontplofte deze alsnog. Hij is in het ziekenhuis te Oldenzaal overleden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal, graf geruimd.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

W32 Mazeland Marinus_01W32 Mazeland Marinus_02