U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Marcuse, Erich

Marcuse, Erich

  • Geboren 26-01-1921 te Greifenhagen, Duitsland.
  • Overleden 25-01-1943 te Auschwitz, Polen – 21 jaar.
  • Z.v. onbekend.

Hij kwam in juni 1939 als landbouwersleerling bij de familie Sanderman op het erve Leuvelt te Hasselo nr. 5, gemeente Weerselo. Hier woonde later ook Kurt Erich Moser. In april 1940 vertrok hij naar Renkum.

Erich was in januari 1939 vanuit Bielefeld via de vliegschool Teuge naar Nederland gekomen. Hij was een Palestina-pionier van de Deventer Vereniging. Hij verbleef eerst bijna drie maanden in jeugdherberg ‘De Kleine Haar’ te Gorssel, een dependance van de Deventer Vereniging voor buitenlandse vluchtelingen.

In 1943 zat hij in het Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht Het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat 106 te Apeldoorn. Hij was waarschijnlijk een van de vele Joodse vrijwilligers, die zich hier meldden nadat men in 1942 door de bezetter werd gedwongen alle niet-Joodse personeelsleden te ontslaan.

Op 22 januari 1943 werden van hieruit ruim 1000 mensen weggevoerd, waaronder Erich. Op zondag 24 januari kwamen ze aan in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. Niemand heeft dit transport overleefd.

Holocaustslachtoffer.

Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Marcuse Erich

Erve Leuvelt

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo