U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Hulsbeek, Jannes

Hulsbeek, Jannes

  • Geboren 09-09-1919 te Enschede.
  • Overleden 19-10-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 25 jaar.
  • Z.v. Gerrit Cornelis Henrikus Hulsbeek, fabrieksarbeider, en Maria Johanna Krone.

Hulsbeek, Gerrit Cornelis Hendrikus

  • Geboren 22-01-1910 te Lonneker.
  • Overleden 07-10-1944 te Weerselo, gefusilleerd op Vliegveld Twente – 34 jaar.
  • Z.v. Gerrit Cornelis Henrikus Hulsbeek, fabrieksarbeider, en Maria Johanna Krone.

Het gezin woonde met hun acht kinderen aan de Hessenweg 30 te Enschede. Gerrit was schilder en Jannes was fabrieksarbeider. Gerrit heeft in de oorlog belangrijk illegaal werk verricht voor de groep van kapelaan de Hosson. Ook zijn broer Jannes was bij deze groep aangesloten, evenals hun vriend Hessel Zwarts. De Hosson was kapelaan van de St. Jacobuskerk te Enschede. Hij richtte een knokploeg op die opereerde onder de naam ‘Prins Bernard’. De vriendin van één van de leden kreeg een relatie met een Nederlandse S.D.-er en verraadde de groep. De gearresteerde kapelaan de Hosson werd op 31-10-1944 in Gronau doodgeschoten.

Gerrit werd eind september 1944 aan de Hessenweg opgepakt door zes S.D.-agenten onder wie twee Nederlanders. Ze brachten hem naar het gebouw van de S.D. aan de Tromplaan. Vandaar brachten ze hem naar de bunkers op het vliegveld waar hij samen met Jules Haeck op 7 oktober werd  gefusilleerd.

Ook zijn broer Jannes werd die dag opgepakt. Hij werd samen met Hessel Zwarts op 19 oktober op het vliegveld gefusilleerd en begraven. Pas drie jaar later in oktober 1947 werd het stoffelijk overschot van de broers – samen met dat van tien andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangen genomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden. Hun moeder was, verscheurd door het verdriet, al in oktober 1946 overleden. Hun vader overleed in 1951.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede, herbegraven op het Nationaal Ereveld te Loenen, vak A, nr. 582 en A 581.

Verzetsmonument en Stolpersteine te Enschede.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

In Enschede is de Hulsbeekgaarde naar hen vernoemd.

* Hun broer Joop vertelde hier in 2006 het volgende over: Welke activiteiten mijn broers voor het verzet verrichtten kan ik moeilijk beantwoorden. ‘Ik weet dat Gerrit als schilder voor een Duitse baas werkte. En dat hij de schade op moest nemen van de rijksgebouwen die door de bombardementen van de geallieerden waren verwoest. Jannes kwam als bijrijder ook regelmatig in Duitsland. Ik vermoed dat ze inlichtingen doorspeelden. Jannes wist bijvoorbeeld precies waar de geallieerde vliegtuigen die over Enschede richting Duitsland vlogen naar toe gingen. Drie dagen later las je de namen van de steden die hij had genoemd in de krant. Mijn zus en ik hebben ons daar later wel eens over verbaasd.”

Hulsbeek Jannes

Hulsbeek Jannes

Hulsbeek JannesHulsbeek GerritHulsbeek Jan begrafenis