U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Haeck, Jules

Haeck, Jules

  • Geboren 01-09-1894 te Croix, Frankrijk.
  • Overleden 07-10-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 50 jaar.
  • Z.v. Jules Haeck en Alphonsine Lenfant.
  • Partner van Hermina Gerharda Hendrika Jelten.

Jules woonde sinds 1918 in Hengelo, eerst als kostganger bij de familie Sietse Dekema. In 1925 begon hij samen met Dekema de firma S. Dekema & J. Haeck, een groothandel in groente en fruit aan de Nieuwstraat 49. Deze heeft tot 1931 bestaan. Bij familie van de Dekema’s leerde hij Manie Jelten kennen. Ze verhuisden naar de Parkstraat 120 in Arnhem, waar ze zijn gaan samenwonen. En waar in januari 1934 de tweeling René en Iréne werd geboren. Dat ze niet zijn getrouwd, komt mogelijk doordat Jules door zijn desertie stateloos was geworden. Sinds november 1934 woonde het gezin weer in Hengelo aan de Berfloweg 115, waar Jules weer met een groothandel in groente en fruit begon. Deze werd trouwens door het bombardement van 7 oktober 1944 compleet vernield.

Hij was de leider van de pilotenlijn Haeck. Reeds in 1941 werd een beroep op hem gedaan voor de opvang van een ontsnapte Franse krijgsgevangene. Jules, zelf van origine uit Frankrijk afkomstig, beheerste natuurlijk als geen ander deze taal. Zijn familie woonde in Frankrijk. Jules deserteerde aan het eind van de Eerste Wereldoorlog uit het Franse leger en vertrok naar België. Toen had hij al aan ontsnapte gevangenen de helpende hand geboden en hij besloot dat weer te doen. De organisatie van Haeck wist tientallen gevluchte Franse krijgsgevangenen en geallieerde vliegers in zuidelijke richting door te sluizen. De route voerde onder andere langs Zutphen en Nijmegen om via Roermond in Echt te eindigen. Enkele onmisbare krachten uit zijn organisatie waren de distributieambtenaar Fons Gerard en de Bornse gemeenteambtenaar Piet van Dijk jr. Deze mensen wisten onder meer bonkaarten voor de onderduikers te verschaffen. Ook waren ze door hun functie in staat de nodige papieren te organiseren. Haeck opereerde met zijn groep geheel zelfstandig. Ook Jan Hendrik Jelten, de broer van Manie, was bij de pilotenlijn betrokken.

Wel onderhield Jules contacten met de organisatie van kapitein Evert Lancker. Naar men aanneemt heeft Ria Hermans, de verloofde van Lancker, na haar arrestatie onder grote druk zijn naam genoemd. In de vroege ochtend van 4 oktober 1944 stopten twee overvalwagens aan de Berfeloweg en stormden S.D.-ers de woning binnen. Hij probeerde nog via het dak te ontkomen, maar werd door een S.D.-er zijn arm geschoten en besefte dat een verdere vluchtpoging zinloos was.

Jules werd meegenomen, waarna hij vervolgens na zware verhoren op 7 oktober 1944, samen met Gerrit Hulsbeek, achter een bunker op vliegveld Twente werd gefusilleerd en begraven. Pas drie jaar later in oktober 1947 werd zijn stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangen genomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Begraven: Algemene Begraafplaats te Hengelo, vak D, rij 1 nr. 53.

Postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw, het verzetsherdenkingskruis en van de Amerikaanse regering De ‘Medal of Freedom with Silver Palm’.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Herdenkingsmonument te Hengelo en Provinciaal monument te Markelo.

In Hengelo is de Jules Haeckstraat naar hem vernoemd.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In 2017 verscheen het boek ‘De lijst van Haeck’, een overzicht van de hulpverlening aan geallieerde bemanningsleden en ontsnapte krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, geschreven door H.B. van Helden.

  Haeck Jules     Haeck Jules

  Haeck boek

Haeck JulesJules HaeckHaeck Jules

Haeck herbegrafenis