U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Groenendijk, Albert

Groenendijk, Albert

  • Geboren 31-03-1884 te Pernis.
  • Overleden 29-11-1944 te Rotterdam – 60 jaar.
  • Z.v. Hermen Groenendijk, visser, en Pietertje Troost.
  • Gehuwd in 1914 met Lijntje van der Burg.

Albert was commies. Hij woonde met zijn gezin van mei 1916 tot november 1919 te Weerselo, nr. 75.

Hij werd eerder net als zijn vader zeevisser op de beugvisserij. Omdat het beroep van zeevisser hem te gevaarlijk werd (er zijn verscheidene Groenendijken op de Noordzee gebleven) zocht hij meer zekerheid en ging hij leren voor ambtenaar bij ’s Rijksbelastingen. In 1910 belandde hij als kommies in Barger-Oosterveen, in 1914 in Langeveen en in 1916 dan in Weerselo, waar zijn zoon Herman werd geboren.

In 1919 keerde hij terug naar Rotterdam waar hij het bracht tot deurwaarder bij de Dienst Invoerrechten en Accijnzen. Ze kwamen te wonen in het toen nieuwe Tuindorp-Vreewijk aan de Donk 13.  Een huisnummer dat was overgebleven vanwege het ongeluksgetal, maar dat hem met z’n sterke geloof niet deerde.

Toch trof hem het noodlot, toen hij op 29 november 1944 tussen de middag vanaf een inspectie in de binnenhavens naar de Groene Hilledijk fietste en op de Rosestraat plotseling een eskadron Typhoons van de R.A.F. verscheen om het spoorweg-emplacement te bombarderen. Albert werd meteen dodelijk getroffen. Bij de aanval vielen in de Rosestraat en de Oranjeboomstraat 27 doden en 12 zwaargewonden.

Begraven: N. H. Begraafplaats Charlois te Rotterdam.

Groenendijk Albert

Groenendijk Albert