U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Ebbers, Johannes Hendrikus Franciscus

Ebbers, Johannes Hendrikus Franciscus

  • Geboren 06-07-1918 te Etten, gemeente Gendringen.
  • Overleden 10-10-1945 te Doetinchem – 27 jaar.
  • Z.v. Petrus Wilhelmus Ebbers, en Maria Gesina Cecilia Ketelaar.
  • Gehuwd in 1945 met Maria Hendrika Antonia Wellink.

Johannes was wachtmeester der Marechaussee. Sinds oktober 1941 werkte hij in Weerselo. Hij woonde toen te Weerselo nr. 78. Hij werkte eerder in Zwolle, Tubbergen en Borne. Na zijn huwelijk in mei 1945 woonde hij te Dulder nr. 179a. Hij was de jongste uit een groot gezin.

Hij was hoofd van de P.O.D. (Politieke Opsporingsdienst) en actief in het verzet. Ebbers was steeds en overal de man die initiatieven nam, contacten legde, inspireerde en organiseerde. Ook zelf zag hij niet tegen een karweitje op. Hij was onder andere betrokken bij de kraak van het distributiekantoor te Weerselo. Het hoofdkwartier van hun illegale activiteiten was Erve Holtkamp te Saasveld.

Johannes raakte in oktober 1945 te Etten zwaargewond toen hij op zijn motor in botsing kwam met een Canadese truck. Hij overleed later in het ziekenhuis te Doetinchem. Zijn nichtje, dat bij hem voor op de motor zat, heeft het ongeluk overleefd.

Hij werd met alle eer begraven, begeleid door leden van de P.O.D. en N.B.S., zijn collega’s van de Marechaussee en ook vele vrienden en bekenden uit Weerselo, Saasveld en omgeving. Waaronder ook zijn trouwe vriend en helper in de Illegale strijd dhr. Hesselink van Erve Holtkamp.

Eind mei 1946 werd zijn kind doodgeboren, een dag later overleed zijn vrouw in het kraambed.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Etten.

 

Ebbers Joannes

Johannes met zijn vrouw

Ebbers Johannes