U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Dijk van, Petrus Antonius

Dijk van, Petrus Antonius

  • Geboren 03-09-1888 te Gorinchem.
  • Overleden 25-11-1944 op Het Hesseler, gemeente Weerselo – 56 jaar.
  • Z.v. Petrus van Dijk, kleermaker, en Jannigje Vervoorn.
  • Gehuwd in 1915 met Catharina Maria Nadler.

Piet sr. woonde sinds 1928 met zijn gezin aan de Almeloschestraat 71 te Borne. Hij was bedrijfsleider bij Lievenboom’s confectiefabriek. Het gezin woonde eerder in Winterswijk. Hij was een van de jongsten uit een gezin met acht kinderen. Zijn moeder overleed in 1915 en zijn vader in 1925.

Piet was de vader van verzetsman Piet van Dijk jr. die in maart 1944 uit het Huis van Bewaring te Almelo was bevrijd. Als represaille werd zijn vader volkomen onschuldig in gijzeling genomen.

Piet werd samen met Jan Boomkamp en Hendrik Roetgerink door de Duitsers gefusilleerd als vergeldingsactie voor het niet kunnen traceren van een geallieerde parachutist.

In de buurtschap ‘het Hesseler’ was op 19 november 1945 tegen het middaguur een parachutist geland. Omdat hij de Duitse bezetter wist te ontkomen, werden diezelfde dag ter plaatse zes mensen in gijzeling genomen, waaronder Piet sr. Toen de piloot onvindbaar bleef, nam de bezetter wraak en werd ’s avonds nog, naast het gemeentehuis van Borne, de 23-jarige Bornse jongen Jan Vonk doodgeschoten. Bijna een week later, toen de ‘vermiste vlieger’ nog niet terecht was, maakten de Duitsers hun dreigementen waar en werden ze vlak bij dit monument doodgeschoten.

Begraven: Gem. Begraafplaats te Borne, vak M nr. 293.

Monument ‘De Preak’ op Het Hesseler.

Centraal monument te Borne en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

De P. A. van Dijklaan te Borne is in 2016 naar hem vernoemd.

*De vermiste piloot werd 46 jaar later getraceerd als Jimmy Taylor, voormalig Spitfirepiloot uit Leeds. Hij moest die dag zijn toestel vanwege een motordefect verlaten. Hij werd vijf dagen later in Rhenen gevangen genomen en overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland. Hij heeft de oorlog overleefd.

dijk-van-sr-1944

W18 van Dijk Petrus_02