U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Denneboom, Eduard

Denneboom, Eduard

  • Geboren 06-04-1890 te Avereest.
  • Overleden 27-09-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 54 jaar.
  • Z.v. Karel Denneboom, veehandelaar, en Henriette Jette Weinberg
  • Gehuwd in 1925 met Felice Cohn

Hij was één van de jongsten uit het gezin. Zijn moeder stierf toen hij vier jaar oud was, zijn vader overleed in 1906. Eduard woonde na zijn huwelijk met zijn vrouw in Wroclaw, Polen, waar hun drie kinderen werden geboren. Ze zijn later verhuisd naar de Waldeckstraat 38 te Enschede. Hij was handelaar in afval.

Eduard zat met vier of vijf anderen ondergedoken bij de familie Smienk aan de Spinnersweg 18 te Hengelo. Ze werden verraden en op 7 september 1944 bij een inval door de S.D. gearresteerd. Jacob Meijers kwam aangeschoten in het ziekenhuis, waaruit hij wist te ontsnappen. Eduard, Herman van Coevorden, Jeanette Meijers-Spier en een onbekende Joodse onderduiker werden overgebracht naar het vliegveld Twente waar ze, samen met twee andere Joodse onderduikers, op 27 september werden gefusilleerd en begraven.

Pas drie jaar later in september 1947 werd zijn stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangen genomen S.D. chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Zijn vrouw kwam op 26 maart 1943 in kamp Westerbork. Ze ging op 18 mei op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn zus Libertha met haar gezin en zijn zus Emma. Zijn kinderen Karl, Ruth en Ulrich hebben de oorlog overleefd, evenals zijn zus Sophia met haar gezin.

Begraven: Nederlands Israëlitische Begraafplaats te Enschede, vak A, rij 8 nr. 6.

Joods monument en Stolpersteine te Enschede.

Cohen Aron

Denneboom Eduar

Denneboom EduardDenneboom Eduard