U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Coevorden van, Herman

Coevorden van, Herman

  • Geboren 10-10-1924 te Rheden.
  • Overleden 27-09-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 19 jaar.
  • Z.v. Maurits van Coevorden, textielagent, en Wilhelmina Rosette van Emden.

Herman was enig kind. Het gezin verhuisde in mei 1938 vanuit Den Bilt naar de Noordsingel 178a te Rotterdam. Hij was nog met zijn opleiding bezig en was lid van de Zionistische jeugdbeweging.

Hij werd administratief medewerker in Loods 24, de Rotterdamse verzamelplaats voor de deportatie van Joden uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Hij was ooggetuige van alles wat zich daar afspeelde. Het werd hem duidelijk dat de Sperre, die bij zijn werk in de Loods hoorde, geen extra bescherming bood en hij besloot onder te duiken.

Herman zat sinds juni/juli 1943 ondergedoken bij de familie Smienk aan de Spinnersweg 16 te Hengelo. Al eerder waren hier Jeanette Meijers-Spier, haar man Jacob en Eduard Denneboom ondergedoken. Ze werden verraden en op 7 september 1944 bij een inval door de S.D. gearresteerd. Jacob Meijers kwam aangeschoten in het ziekenhuis, waaruit hij wist te ontsnappen. De anderen werden overgebracht naar het politiebureau in Hengelo. Op 27 september werden ze overgebracht naar de S.D. te Enschede. Dezelfde avond werden ze, samen met drie anderen, naar het vliegveld Twente gebracht. Hier werden ze ter plekke gefusilleerd en in een bomkrater begraven.

Pas drie jaar later in september 1947 werd zijn stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Holocaustslachtoffer, zijn ouders hebben de oorlog overleefd.

Begraven: Nederlands Israëlitische Begraafplaats Toepad te Rotterdam, vak J, rij 10 nr. 23.

Joods monument te Rotterdam en op de Begraafplaats.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

www.joodserfgoedrotterdam.nl/maurits-wilhelmina-en-herman-van-coevorden/

Coevorden van Herman

Coevorden van Herman