U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Boomkamp, Johannes Gerardus

Boomkamp, Johannes Gerardus

  • Geboren 06-12-1911 te Hasselo, gemeente Weerselo.
  • Overleden 25-11-1944 op Het Hesseler, gemeente Weerselo – 32 jaar.
  • Z.v. Hendrikus Boomkamp ‘de Kniep’, landbouwer, en Geziena Engberink.
  • Gehuwd in 1944 met Johanna Gerharda Mol.

Jan werd geboren te Hasselo op het Hesseler nr. 43. Hij was de tweede van de negen kinderen, waarvan er enkele jong overleden.

Hij was technisch tekenaar en verzetslid. Hij woonde met zijn vrouw Jo bij zijn ouders aan de Deurningerweg 58 te Hasselo. Het gezin behoorde tot de parochie Borne.

Jan werd samen met Piet van Dijk en Hendrik Roetgerink door de Duitsers gefusilleerd als vergeldingsactie voor het niet kunnen traceren van een geallieerde parachutist.

In de buurtschap ‘het Hesseler’ was op 19 november 1945 tegen het middaguur een parachutist geland. Omdat hij de Duitse bezetter wist te ontkomen, werden diezelfde dag ter plaatse zes mensen in gijzeling genomen, waaronder Jan. Toen de piloot onvindbaar bleef, nam de bezetter wraak en werd ’s avonds nog, naast het gemeentehuis van Borne, de 23-jarige Bornse jongen Jan Vonk doodgeschoten. Bijna een week later, toen de ‘vermiste vlieger’ nog niet terecht was, maakten de Duitsers hun dreigementen waar en werden ze vlak bij dit monument doodgeschoten.

Begraven: Gemeentelijke Begraafplaats te Borne, vak M nr. 294.

Monument ‘De Preak’ op Het Hesseler.

Centraal monument te Borne en Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

De J.G. Boomkamplaan te Borne is in 2016 naar hem vernoemd.

*De vermiste piloot werd 46 jaar later getraceerd als Jimmy Taylor, voormalig Spitfirepiloot uit Leeds. Hij moest die dag zijn toestel vanwege een motordefect verlaten. Hij werd vijf dagen later in Rhenen gevangen genomen en overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland. Hij heeft de oorlog overleefd.

 

boomkamp-1944

W9 Boomkamp Johannes_02